Zubačka slaví 120 let. Z Prahy pojede přímý vlak s jídelním vozem, dorazí i Rosnička

Lokomotiva T426.001 na ozubnicové železnici mezi Tanvaldem a Kořenovem. Foto: Zubačka.cz ozubnLokomotiva T426.001 na ozubnicové železnici mezi Tanvaldem a Kořenovem. Foto: Zubačka.cz ozubn

Součástí oslav bude o noční focení lokomotiv před kořenovskou výtopnou.

Nejstrmější českou železnici čeká o víkendu oslava 120 let od zahájení provozu. Součástí oslav výročí trati Tanvald – Kořenov – Harrachov budou speciální jízdy s parní lokomotivou 464.202 Rosnička nebo spoj z Prahy až do Kořenova.

Centrem oslav bude nádraží v Kořenově. V sobotu se sem dostanou cestující bez přestupu z Prahy zvláštním vlakem, který potáhne lokomotiva Brejlovec. Součástí soupravy bude i restaurační vůz s nabídkou teplých a studených jídel. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 7:00 hod. a přes Nymburk, Mladou Boleslav, Bakov nad Jizerou, Mnichovo Hradiště, Turnov a Tanvald dorazí do Kořenova v 10:07 hod. Na zpáteční jízdu se zvláštní vlak vydá z Kořenova v 17:47 hod. a po stejné trase dojede do Prahy hl. n. ve 20:59 hod. Jízdenky se prodávají v pokladnách ČD a na e-shopu ČD. V těchto zvláštních vlacích neplatí žádné jiné jízdní výhody a nelze v nich přepravovat jízdní kola ani kočárky.

Po oba víkendové dny budou jezdit vlaky po neozubnicové části tratě mezi Kořenovem, Harrachovem a polskou Sklářskou Porubou, tažené budou parní lokomotivou 464.202 Rosnička. Z Kořenova odjíždějí vždy v 10:12, 13:12 a 15:25 hod. Mezi Tanvaldem a Kořenovem budou jezdit historické vlaky s lokomotivou T426.003. Na Jizerku budou jezdit historické autobusy. V sobotu večer proběhne noční focení pěti lokomotiv před výtopnou.

Trať z Tanvaldu do Kořenova je jedinou ozubnicovou tratí v Česku. Ozubnice je na trati na třech úsecích, i proto je trať kulturní a technickou památkou. Trať na necelých sedmi kilometrech překonává 235 metrů výškového rozdílu.

Kompletní informace o programu oslav v Kořenově jsou uvedeny na stránkách www.zubacka.cz.

Tagy České dráhy Ozubnicová železnice Tanvald - Kořenov trať 036 Liberec - Tanvald - Harrachov zubačka
5 komentářů