ZSSK zruší své jediné komerční vlaky. Spoje mezi Bratislavou a Košicemi pojedou o 44 minut déle

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách ZSSK. Foto: ZSSKLokomotiva Siemens Vectron v barvách ZSSK. Foto: ZSSK

Změna přinese zavedení hodinového taktu.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už nepočítá s provozem vlaků IC na trase Bratislava – Košice. Vyplývá to z návrhu nového slovenského grafikonu, který vstoupí v platnost v polovině prosince. Podle dopravce jsou vlaky dlouhodobě ztrátové, informoval o tom slovenský Denník N.

Vlaky IC mezi Bratislavou a Košicemi jsou jedinými komerčními spoji ZSSK. Ostatní objednává a financuje slovenské ministerstvo dopravy. To bude mít při změně grafikonu poslední slovo.

Na trase jsou vlaky IC nejrychlejšími ze všech, díky nižšímu počtu zastávek ji dokáží zdolat i za 4 hodiny a 42 minut (jeden spoj, ostatní o pár minut déle). Denně jezdí čtyři páry. V provozu jsou s přestávkou od roku 1993.

Zrušené vlaky IC mají podle návrhu grafikonu nahradit expresy Tatran, které budou oproti současnému stavu vypravovány v hodinovém taktu. Momentálně jezdí každé dvě hodiny, oproti IC vlakům zastavují častěji. Trasu dnes ujedou za 5 hodin a 26 minut, stejná jízdní doba je i v návrhu nového grafikonu. Pro cestující to bude znamenat na jedné straně zpomalení a prodloužení jízdní doby o 44 minut v porovnání s vlaky IC, ale současně možnost častějšího spojení než dosud. V expresech, na rozdíl od vlaků IC, také platí možnost bezplatného cestování pro děti, studenty a seniory. Skončí také přímý spoj Vídeň – Košice.

Informace o konci vlaků IC přichází krátce poté, co Slovensko splnilo požadavek EU na uložení závazku služby ve veřejném zájmu kvůli obnovení vnitrostátní letecké linky Bratislava – Košice. Resort dopravy aktuálně připravuje podmínky na vyhlášení veřejné soutěže na dopravce, který provoz linky zajistí. Létat se má začít už koncem března.

Návrat vnitrostátní linky Bratislava – Košice, bude se hledat dopravce

Tagy Bratislava - Košice slovensko Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
56 komentářů