ZSSK začala shánět další vectrony, místo nákupu si je pronajme

ZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSKZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSK

Kromě patnácti lokomotiv je součástí i opce na dalších 15 hnacích vozidel.

Slovenský státní dopravce Železničná spoločnosť Slovensko se rozhodl nahradit část lokomotiv z minulého století stroji Siemens Vectron. Vypsal soutěž na pronájem s možností odkupu celkem 15 lokomotiv s opcí na pronájem dalších patnácti vozidel.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele, jako první na zakázku upozornil server Railpage.net.  ZSSK v minulosti řešila i možnost nákupu nových lokomotiv, nakonec se rozhodla pro pro pronájem.

Dopravce musí obnovu lokomotivní flotily řešit i kvůli jeho současnému stavu. Kromě deseti lokomotiv Siemens Vectron jsou všechny stroje z minulého století. Nové lokomotivy mají být vybaveny pro provoz i v okolních zemích, zajíždět mají i do Česka.

Podle zadávací dokumentace bude doba pronájmu deset let, součástí bude i údržba lokomotiv. Po deseti letech si může ZSSK lokomotivy odkoupit. Podobný model zvolily i České dráhy při pořizování lokomotiv od Rolling Stock Lease.

ZSSK má poměrně krátkou dobu na dodání prvních lokomotiv: prvních pět má být dodáno do prosince letošního roku, dalších pět rok později, posledních pět do 10.12. 2026.

Tagy Siemens Vectron Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
27 komentářů