Znojmo spouští od 1. listopadu platbu kartou v městské dopravě

Autobusy městské hromadné dopravy ve Znojmě. Foto: Dopravní společnost PsotaAutobusy městské hromadné dopravy ve Znojmě. Foto: Dopravní společnost Psota

V druhém největší městě Jihomoravského kraje půjde v autobuse nadále platit i hotově, platba kartou bude ale levnější.

Cestující ve Znojmě zaplatí za jízdenku v městské autobusové dopravě od 1. listopadu kromě hotovosti také kartou. Čipová karta vydávaná znojemským dopravcem Psota bude od listopadu sloužit pouze jako nosič předplatní jízdenky. Platit s ní u řidiče už nebude možné, uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Lidé, kteří si kupují jednorázové jízdenky za hotovost, mohou nadále takhle platit. Jízdenka bude stát 12 korun, zlevněná tři. Místo elektronické peněženky Psota zaplatí přiložením bankovní karty. Standardní jízdenka bude stát deset korun, zlevněná dvě.

„Jednorázové jízdenky doporučujeme jen těm, kteří městskou dopravou jezdí opravdu výjimečně. Pro ostatní je lepší si pořídit výhodnou předplatní měsíční, čtvrtletní nebo roční jízdenku. Cestující, kterým zůstal na peněžence Psota nějaký zůstatek, se mohou obracet na kontaktní centrum společnosti, kde jim zůstatek vrátí,“ uvedla Pastrňáková.

S čipovou kartou už cestující nezaplatí

Těm, kteří nyní vlastní předplatné jízdenky uložené na čipových kartách Psota, se jízdenky automaticky načtou do nového systému. Pokud si chce někdo od 1. listopadu pořídit novou předplatní jízdenku, nemusí už chodit do kontaktního centra. Vše si lidé připraví doma na eshopu IDSJMK. Do kontaktního centra musí pouze starobní důchodci do 70 let a invalidní důchodci pro ověření nároku na slevu.

Ředitel společnosti Psota Petr Chadim vnímá zavedení platby kartou pozitivně. „Doufáme jen, že systém bude funkční,“ řekl. Podle Pastrňákové je vše připravené a město problémy neočekává.

Platba kartou v MHD je možná od letošního července také v Brně, kde má systém na starost převážně brněnský dopravní podnik. Zbylá města v kraji spadají pod celokrajský systém společnosti Kordis, která v kraji koordinuje dopravu. Kordis zavedl platbu kartou od léta v regionálních autobusech i ve všech městech vyjma Znojma, kde jezdí hromadná doprava. „Kartou lze nyní platit v Adamově, Blansku, Břeclavi, Kyjově, Hodoníně a Vyškově. Znojmo je druhé největší město v kraji, takže zavedení systému tam bylo složitější,“ okomentoval za Kordis Květoslav Havlík. Koordinátor dopravy také hradí nákup pokladen. Náklady za zhruba tisíc pokladen se pohybují kolem 70 milionů korun.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj MAD Znojmo Znojmo
2 komentáře