Znojmo mění odbavení v MHD, validátory budou u druhých a třetích dveří

Nový autobus Mercedes-Benz Conecto. Foto: Znojmocity.czNový autobus Mercedes-Benz Conecto. Foto: Znojmocity.cz

Nově bude k dispozici elektronická peněženka s limitem 250 korun. Bude sloužit hlavně dětem.

Znojemskou městskou hromadnou dopravu čeká po loňské proměně sítě linek další krok pro větší komfort cestujících. Od 1. února se změní pravidla odbavení cestujících tak, aby si lidé nemuseli kupovat jízdenky tak často u řidičů. Validátory s možností platby bankovní kartou budou nově i u druhých a třetích dveří v autobusech.

Podle koordinátora veřejné dopravy v Jihomoravském kraji KORDIS JMK si cestující na možnost nákupu jízdenek přes validátory rychle zvykli, za celý loňský rok se jich prodalo téměř půl milionu. „Podíl cestujících kupujících si jízdenku ve validátoru je u základních jízdenek dokonce vyšší než v Brně. Se započtením jízdenek prodaných aplikací POSEIDON používá elektronické jízdné ve Znojmě 70 % dospělých cestujících a 30 % cestujících s nárokem na slevu,“ uvedl KORDIS JMK

Do konce února se v autobusech znojemské městské dopravy vymění stávající validátory za nové. U velkých autobusů budou doplněny i ke třetím dveřím. Nové validátory budou, na rozdíl od města Brna, kde podobný systém též funguje, mít větší displej. Bude tak snazší si koupit jízdenku nejen pro Znojmo, ale i do regionu.

Znojmo čeká od neděle velká proměna MHD. Provoz přebírají Zemkovy AKV, končí nástup předními dveřmi

Dopravní peněženka hlavně pro děti

Cestující tak budou moci nastupovat druhými a třetími dveřmi. Ve validátoru zaplatí bankovní kartou stejně jako nyní, na platbě se nic nezmění. Novinkou ve validátorech bude možnost zaplatit i novou nebankovní Dopravní peněženkou IDS JMK. Ta má sloužit hlavně pro děti, bude ve formě karty, klíčenky nebo samolepky. Dobití je možné do částky 250 korun. Peněženka slouží jako rychlý a jednoduchý doplněk k více zabezpečeným bankovním kartám. Proto je výše zůstatku omezena.

Dopravní peněženka bude primárně sloužit pro placení ve validátorech pro cestu po Znojmě. Pro takovou cestu bude stačit ji přiložit při každém nástupu. Validátor sám pozná, jestli má prodat jízdenku nepřestupní, nebo přestupní. Při výstupu není nutné ji přikládat. Stejně jako v případě bankovní karty bude jízdenka přiřazena pouze k nosiči nebankovní peněženky. Nebude vydána v papírové formě.

„Tato možnost bude ideální pro děti, které jezdí jen jednou denně a kterým se tak nevyplatí předplatní jízdenka. Sleva na jízdném se nastaví sama, jenom je nutné předem kartu a dítě zaregistrovat v e-shopu IDS JMK a přiřadit mu odpovídající slevovou kategorii. Nabíjení dopravní peněženky bude možné buď přímo v e-shopu IDS JMK nebo fyzicky na Kontaktním centru IDS JMK na znojemském nádraží,“ uvedl KORDIS JMK.

Tagy IDS JMK Kordis JMK MHD Znojmo Znojmo
2 komentáře