Změna plánu. Deutsche Bahn pošle Arrivu na burzu

Elektrický minibus First FCLEI od společnosti Rošero - P. Foto: ArrivaElektrický minibus First FCLEI od společnosti Rošero - P. Foto: Arriva

Deutsche Bahn ve věci dalšího osudu dceřiné Arrivy aktivuje plán B. Tím je uvedení společnosti, která sídlí v anglickém Sunderlandu

Deutsche Bahn ve věci dalšího osudu dceřiné Arrivy aktivuje plán B. Tím je uvedení společnosti, která sídlí v anglickém Sunderlandu a ve 14 zemích zaměstnává přes 50 tisíc zaměstnanců, na burzu. Přímý prodej jedinému zájemci padl, informují německá média.

Uvedení na burzu v Amsterdamu se neočekává dříve než v květnu příštího roku, uvedl šéf Deutsche Bahn Richard Lutz. Zpočátku by měl být dán k dispozici menšinový podíl, během tří let by se měl objem veřejně obchodovaných akcií navyšovat.

Zadlužená Deutsche Bahn chce prodejem získat peníze na další rozvoj, především chce investovat do vozového parku. Uvedení akcií Arrivy na burzu by mělo přinést až čtyři miliardy eur. V roce 2010 koupila Deutsche Bahn Arrivu za zhruba 2,8 miliardy eur.

Arriva slouží německé státní železnici Deustche Bahn hlavně k podnikání na zahraničních trzích. Celkem v Evropě provozuje 17 tisíc autobusů a 1100 vlaků. Skupina Arriva je aktivní i v České republice, na železnici získala od ministerstva dopravy počínaje 15. prosincem několik rychlíkových linek.

Německý železniční dopravce chtěl původně Arrivu prodat v letošním roce a měsíce sháněl kupce. Současně už delší dobu připravoval jako záložní variantu právě nabídku akcií Arrivy na burze. Od té ale upustil poté, co si Britové v referendu v roce 2016 odhlasovali odchod z Evropské unie.

Tagy Arriva burza Deutsche Bahn
5 komentářů