Zloději začali rozebírat sochu svatého Kryštofa u D35, bronzové dílo ŘSD raději odstranilo

Socha Kryštofa u D35. Foto: FB stránky Rožnova pod RadhoštěmSocha Kryštofa u D35. Foto: FB stránky Rožnova pod Radhoštěm

ŘSD bude chtít sochu u dálnice obnovit.

Zhruba čtyřmetrová bronzová socha svatého Kryštofa, který ja patronem cestovatelů, zmizela od dálnice D35 u olomoucké čtvrti Nemilany. Stalo se tak poté, co ji neznámý pachatel začal postupně odřezávat a socha začala být nebezpečná.

Myslivec procházející kolem sochy si řezání kovu všiml v noci ze soboty na neděli a vše ohlásil policii. Pachatelé stihli odřezat jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit. „Značně nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno,“ uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Umělecká socha stála nad estakádou dálnice D35 u Nemilan šestnáct let. Čtyři metry vysoké dílo vytvořil Marius Kotrba u příležitosti dokončení stavby obchvatu Olomouce. „Nejen s úctou k jednomu z významných českých sochařů bude snahou ŘSD artefakt obnovit v plné kráse na původním místě,“ dodal Mazal.

Autor podle ČTK tehdy uvedl, že původně pracoval na postavě poutníka, nakonec se však rozhodl pro sochu svatého Kryštofa, patrona poutníků a cestovatelů. Akademický sochař, umělec a profesor Ostravské univerzity Marius Kotrba zemřel v květnu 2011, když při služební cestě na Slovensko dostal infarkt. Je autorem například také čtyřmetrového Pastýře, který střeží od roku 2011 motoristy jedoucí po dálnici D1 u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku.

Tagy D35 Olomouc Ředitelství silnic a dálnic ŘSD umění u dálnic
26 komentářů