Zlín zadal studii na silniční tunel v centru, ukáže cenu a vedení stavby

Dopravě v centru Zlína má odlehčit kilometrový tunel.

Město Zlín pokračuje v realizaci nápadu na zahloubení silniční dopravy v centru pod zem. Aktuálně si objednalo studii proveditelnosti k plánovanému tunelu, která má mimo jiné navrhnout vedení stavby a odhadnout její cenu. Zakázku na studii získala společnost Afry CZ s cenou 1,425 milionu korun.

Vypracování studie schválila rada města letos v únoru. Hloubený tunel o délce zhruba 1 kilometr má vést v ose silnice I/49 na třídě Tomáše Bati. Zanoření tepny pod zem má zklidnit dopravu v centru, řešení dopravy na povrchu včetně vedení chodníků a cyklostezek má rovněž navrhnout studie. Tunel by měl být hloubený s betonovým skeletem.

Plánovaný tunel v centru Zlína. Pramen: město Zlín

Plánovaný tunel v centru Zlína. Pramen: město Zlín

„Myšlenka na zklidnění centra pomocí hloubeného tunelu je zajímavá. Přestože se nejedná o levné řešení, je stále nejvýhodnější z posuzovaných asi 10 variant. Jakmile se prokáže, že je stavbu možné vybudovat a budeme znát přibližný rozpočet na stavbu tohoto hloubeného tunelu, je potřeba začít vyjednávat se státem o spolufinancování a pokračovat v dalších stupních projektové dokumentace,“ uvedl už v únoru radní pro dopravu Michal Čížek.

V souvislosti s výstavbou tunelu bude podle města nutná změna organizace provozu, na ulicích Štefánikova a Osvoboditelů se předpokládá obousměrný provoz. Křižovatky projdou přestavbou. Tunelem by mělo podle odhadů za den projet kolem 18 tisíc aut v obou směrech.

Tagy silnice I/49 Top třída Tomáše Bati tunel centrum Zlín
51 komentářů