Zlín mění poplatky za parkování. Někde zlevní, chystá první modré zóny

Parkování ve Zlíně. Foto: Zlin.euParkování ve Zlíně. Foto: Zlin.eu

Zlínská radnice od dubna změní pravidla pro parkování ve městě. Úprava sazebníku se týká všech městských parkovišť, v řadě případů

Zlínská radnice od dubna změní pravidla pro parkování ve městě. Úprava sazebníku se týká všech městských parkovišť, v řadě případů dojde ke zlevnění. O změně ceníku rozhodli tento týden radní. Ke změně dochází po necelém půlroce. Tehdy radní chtěli zvýhodnit krátkodobé stání před dlouhodobým.

Říjnový ceník parkování byl platný půl roku a jeho cíl byl zvýhodnit krátkodobé stání na rozdíl od dlouhodobého. „Na některých místech můžeme nařízení zmírnit, protože naším primárním cílem stále je, aby mohli lidé ve městě krátkodobě zaparkovat a uvolnit místo dalším přijíždějícím,“ říká radní pro dopravu Michal Čížek.  Ukázalo se, že některá parkoviště po předchozích zdražení byla prázdná a nevyužívaná.

Úprava sazebníku se dotýká všech městských parkovišť. Na parkovišti Gahurova bude první hodina zdarma, druhá hodina bude zpoplatněna 30 Kč a za každou další započatou hodinu užití bude vybírán poplatek 40 Kč. U Velkého kina bude první hodina zdarma, za druhou a další hodinu zaplatí 20 korun.

Změnu řidiči pocítí i na parkovacích místech osazenými parkovacími automaty. Ulice Hradská bude levnější pro užití do prvních dvou hodin parkování. Zkrácená placená doba pro zaparkování bude také na ulicích Vodní, Kvítková i na třídě Tomáše Bati. Přísnější režim bude naopak v Sadové ulici, kde bude poplatek po celý týden. „Ulici Sadovou postupně připravujeme na první modrou zónu ve Zlíně a toto je další krok k této chystané změně,“ doplnil informaci Michal Čížek.

Na městských parkovištích chce město vybudovat nově i závorový systém a cedule navigující řidiče na volná parkoviště. Město by také chtělo zavést kontrolu parkování přes registrační značku vozidla. Poté bude možné automaticky kontrolovat zaplacené parkování nově i za pomocí hlídkujícího vozidla v ulicích, přičemž městská policie tak může dohlížet na pořádek ve městě namísto pokutování neplatících řidičů.

Kompletní ceník je na stránkách Technických služeb Zlín.

Tagy Zlín
2 komentáře