Zlín chystá proměnu parkovacího systému. Dojíždějící za prací blokují místa, vysvětluje radnice

Parkování ve Zlíně. Foto: Zlin.euParkování ve Zlíně. Foto: Zlin.eu

Podle nového systému bude město rozděleno do čtyř zón.

Zlín se chystá zavést zcela nový systém parkování ve městě. Do jeho tvorby chce zapojit pomocí dotazníků i obyvatele města. Těm vedení radnice slibuje vylepšení možnosti parkování především v jejich domovských oblastech. Pro návštěvníky budou naopak platit přísnější pravidla.

O plánované změně informovalo město na svých stránkách. „Celkově by tento systém měl zlepšit parkovací podmínky pro všechny motoristy,“ uvedlo město.

„Našim cílem je zvýhodnit občany Zlína s trvalým pobytem před návštěvníky, kteří přijíždějí třeba za prací a často na celý den blokují parkovací místa. Tím snižují jejich dostupnost pro místní. Proto dáváme přednost Zlíňanům, aby mohli snadno a rychle zaparkovat. Pro návštěvníky chceme nabídnout nová efektivní řešení, která jim umožní přístup do města,“ uvedl náměstek primátora Michal Čížek, zodpovědný za oblast dopravy.

Systém rezidentního parkování bude rozdělen do 4 zón: červená A (centrum), zelená B (bližší centrum), modrá C (okrajové části) a žlutá Svit (areál Baťových závodů). Každá zóna je dále rozdělena na jednotlivé oblasti. V oblasti, kde mají lidí trvalé bydliště nebo sídlo firmy, budou moci parkovat zdarma. V ostatních zónách budou podléhat parkovacím sazbám a režimu návštěvníků. Pro držitele ZTP se podmínky nezmění. Celý systém rezidentního parkování nemá omezovat pohyb vozidel po městě, ale pouze regulovat parkovací návyky a zvýhodnit řidiče, kteří mají k dané oblasti bližší vztah.

Návrh parkovacích zón ve Zlíně. Foto: parkovanizlin.cz

Město vyzvalo obyvatele, aby se zapojili do dotazníku k parkování, který je k dispozici na stránkách www.parkovanizlin.cz.

Systém počítá i s automatickou kontrolou pomocí auta vybaveného kamerou.

Tagy Zlín Zóny placeného stání
3 komentáře