Zdražování benzínu skončilo, včera zlevnil i o korunu

Čerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.comČerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.com

Marže začaly klesat s koncem motoristické sezóny.

Po více než čtyřech měsících začaly ceny benzínu u českých čerpacích stanic klesat. Litr Naturalu 95 zlevnil oproti minulému týdnu v průměru o sedm haléřů. Síť čerpacích stanic Tank ONO, která je dlouhodobě cenovým lídrem trhu, včera zlevnila litr o korunu na 37,90 Kč.

Zlevňování by podle analytiků mělo dál pokračovat, ceny nafty budou nyní spíše stagnovat. Podle údajů CCS je průměrná cena benzínu v Česku 40,51 Kč za litr, u nafty 40,41 Kč. Mírné zlevňování paliv by podle analytiků mělo pokračovat i v dalších dnech.

Cena ropy Brent poklesla na 86 dolarů za barel. Zároveň u benzínu prudce poklesla velkoobchodní marže. U nafty velkoobchodní marže stagnuje. V nejbližších dvou týdnech čekáme pokles ceny benzínu na čerpacích stanicích o více než 1 Kč za litr. U nafty nastane stagnace, případně jenom mírné snížení ceny,“ uvedl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. Pokles marží podle něj souvisí s koncem letní motoristické sezóny.

Pokles ceny ropy je podle něj způsobený informacemi o nízké spotřebě v USA a v Asii. Poptávka po benzínu byla v USA na konci září nejnižší od počátku roku. Saudská Arábie a Rusko pokračují v omezování nabídky ropy na trzích. Tato politika by měla být v platnosti minimálně do konce letošního roku. Saudská Arábie snížila od letošního dubnového vrcholu export o 2,3 milionu barelů ropy denně.

Ceny paliv stoupaly vytrvale od konce letošního května až do konce září. Za tu dobu průměrná cena benzínu v Česku stoupla o více než čtyři koruny, a cena nafty dokonce zhruba o 9,5 koruny.

Tagy ceny PHM
13 komentářů