dpp

Zdražení na trojnásobek. Paříž potvrdila vyšší sazby za parkování těžších aut

Plakát k referendu o parkování v Paříži. Foto: Paris.frPlakát k referendu o parkování v Paříži. Foto: Paris.fr

Nový ceník začne platit 1. října.

Radní v Paříži včera definitivně potvrdili výrazné zdražení parkování větších aut ve francouzském hlavním městě. Základní sazba pro auta nad 1,6 tuny a elektromobily nad 2 tuny stoupne trojnásobně. Opatření se týká jen návštěvnického parkování.

O rozhodnutí informoval na sociálních sítích radní pro mobilitu David Belliard. Připomněl, že jízda autem v Paříži tvoří jen 5 % všech cest po městě.

Pro výrazné zdražení se vyslovili lidé v únoru v referendu, u kterého však byla velmi nízká účast: jen necelých šest procent oprávněných voličů.

Majitelé aut s hmotností nad 1,6 tuny budou platit třikrát více než ti, kteří jezdí s lehčími vozy. Základní sazba bude 18 euro za hodinu parkování. Po třech hodinách sazba již neroste lineárně. Za šest hodin odstavení auta s hmotností přes limit na ulici bude město požadovat 225 eur, tedy zhruba šest tisíc korun. Dosud zaplatí 75 eur.

Návrh parkovacích sazeb v Paříži. Foto: paris.fr

Město opatření vysvětluje snahou o zvýšení bezpečnosti a omezení znečištění. „Již tři desetiletí se průměrná velikost a hmotnost aut ve Francii zvyšuje. Zabírají stále více místa na silnici, chodnících a veřejných prostranstvích. Za necelých třicet let auta ztěžkla o téměř 250 kilogramů. Průměrná hmotnost vozidla byla v roce 1990 975 kg, dnes je to 1 233 kg,“ uvedla radnice na svých stránkách. Nejčastěji do kategorie aut nad 1,6 tuny spadají vozidla typu SUV.

Týden před schvalováním nového ceníku město plánovalo oproti materiálům v referendu zrušit i možnost bezplatného parkování elektromobilů pro rezidenty. Nakonec od tohoto návrhu po kritice ustoupila.

Tagy Paříž zpoplatnění parkování podle hmotnosti
78 komentářů