dkv-spojujeme

Zchátralé mosty přihrály loni pražským přívozům dvojnásobný počet cestujících

Přívoz P2. Pramen: ROPIDPřívoz P2. Pramen: ROPID

Pražské přívozy vstupují tuto sobotu do své 15. sezony s těžko překonaatelným pasažérským rekordem v zádech. Jejich služeb loni využilo

Pražské přívozy vstupují tuto sobotu do své 15. sezony s těžko překonaatelným pasažérským rekordem v zádech. Jejich služeb loni využilo 1,17 milionu cestujících, což je oproti roku 2017 dvojnásobek. Přívozy mají za sebou hvězdný rok především kvůli zoufalému stavu některých pražských mostů.

„Nutno totiž poznamenat, že téměř polovina těchto počtů souvisí s bezplatnou náhradní dopravou za zřícenou Trojskou lávku a uzavřené pěší lávky výtoňského železničního mostu,“ uvedl organizátor dopravy Ropid v tiskové zprávě. Více než desetina pasažérů cestovala s jízdním kolem, kočárky se počítají na desítky tisíc.

Základem systému pražských přívozů byl celoroční provoz linek P1 (Sedlec – Zámky), P2 (V Podbabě – Podhoří) a P8 (Císařský ostrov – Troja). Od soboty 23. března do pondělí 28. října budou v provozu sezonní přívozy P3 (Lihovar – Veslařský ostrov), P5 (Císařská louka – Výtoň – Náplavka Smíchov), P6 (Lahovičky – Nádraží Modřany) a P7 (Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov). Sezonní přívoz P4 (Černošice, Mokropsy – Kazín) na Berounce bude v provozu od 1. června do 29. září, jeho časové polohy budou upraveny podle změněných poloh vlakových spojů linky S7.

Na přívozech je provoz zajištěn palubovými plavidly s bezbariérovým přístupem z přístavních mol se základní kapacitou 12 osob, na linkách P2 a P4 s kapacitou 40 osob a na lince P8 s kapacitou 100 osob. U trojského přívozu P8, který funguje zdarma jako náhradní doprava za zřícenou Trojskou lávku, může častěji než u ostatních přívozů docházet k omezování provozu kvůli nesplavnosti vltavského koryta, jež není v těchto místech na provoz lodí uzpůsobeno.

Cestující na pražských přívozech

Rok

Počet cestujících (v tis.)

2018

1170

2017

584

2016

452

2015

402

2014

370

Pramen: Ropid

Tagy praha přívozy ropid
Žádné komentáře