Zbývá pět týdnů: Do nového mýta je registrováno zatím jen 27 % aut, Kremlík burcuje kolegy

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Do nového mýtného systému registrovali dopravci během pěti týdnů 122 tisíc automobilů. To je přibližně 27 procent vozidel, kterých se

Do nového mýtného systému registrovali dopravci během pěti týdnů 122 tisíc automobilů. To je přibližně 27 procent vozidel, kterých se povinnost týká. Celkem by dle předpokladů ministerstva dopravy měli dopravci zaregistrovat 458 tisíc nákladních aut. Uvedla to dnes společnost CzechToll v tiskové zprávě. Systém bude spuštěn 1. prosince.

Zatímco větší dopravci v režimu následného placení (postpay) registrovali již 71 procent z očekávaného počtu automobilů (konkrétně 109 tisíc vozidel), malí dopravci, kteří většinou využívají předplatné, registrovali pouze necelých pět procent svých automobilů (13 tisíc).

Z hlediska počtu potřebných registrací zbývá zaevidovat nejvíce vozidel z Polska (94 tisíc), České republiky (70 tisíc) a z Rumunska (28 tisíc). Ministr dopravy Vladimír Kremlík proto poslal svému polskému kolegovi Andrzeji Adamczykovi dopis s prosbou, aby řidiči nebo dopravní firmy nenechávali registraci na poslední chvíli.

„S ohledem na blížící se spuštění mýtného systému a prozatím nedostatečnou aktivitu dopravců z Polska při registracích do něj bych Vás rád požádal o pomoc s informováním polských řidičů o této povinnosti v České republice. Rádi bychom medializací předešli případným problémům a časovým prostojům na státní hranici, respektive u přepážek obchodních míst, které palubní jednotky vydávají,“ napsal Kremlík.

Polští dopravci mají podle aktuálních statistik ve svých vozidlech instalováno přibližně 117 tisíc českých palubních jednotek. Registraci do nového mýtného systému prozatím během pěti týdnů provedli polští provozovatelé pouze u 24 tisíc automobilů.

Obdobné dopisy poslal Kremlík také do Německa, Rakouska, na Slovensko, do Maďarska, Litvy, Rumunska a Bulharska.

Tagy czechtoll kamion mýtné registrace
4 komentáře