Zastupitelstvo Moldavy zrušilo záměr prodat nádraží. Chce ho opravit a obnovit hospodu

Nádraží Moldava v Krušných horách. Autor: Jiří ŠkaloudNádraží Moldava v Krušných horách. Autor: Jiří Škaloud

V budově obec plánuje obnovení restauračního provozu či prostor pro drobnou řemeslnou výrobu

Jedna z největších nádražních budov v zemi se snad konečně dočká rekonstrukce. Zastupitelstvo krušnohorské obce Moldava zrušilo na čtvrtečním zasedání rozhodnutí o prodeji z roku 2019. Památkově chráněné nádraží chce nechat opravit.

Diskuse o rekonstrukci budovy se vlečou řadu let, Moldava ji koupila od Správy železnic v roce 2016. Po politických změnách na radnici v roce 2019 ale nad zastánci opravy získali navrch příznivci prodeje. Zájemce se ale nenašel. Nyní bylo usnesení o prodeji revokováno.

Obec počítá s tím, že na opravu získá padesátimilionovou dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu na oživení brownfieldů, musí ale přitom zajistit svůj podíl ve výši 2,5 milionu. Peníze se snaží získat veřejnou sbírkou i Nadační fond „Moldavská dráha/Teplický Semmering“, na transparentním účtu zatím nashromáždil 56 tisíc korun.

Budova moldavského nádraží se nachází uprostřed tzv. Moldavské dráhy, historické trati vedoucí z Mostu do Freibergu. V důsledku poválečného uspořádání byla dráha na hranicích přerušena, chybí zhruba osmikilometrový úsek mezi Moldavou a saským Holzau.

Od roku 2018 funguje společenství 20 českých a saských obcí, které usiluje o obnovu dráhy. Saské ministerstvo dopravy proto nechalo zpracovat studii proveditelnosti, která má prověřit možnosti obnovy dráhy. Výsledek by měl být znám letos v létě.

Budova moldavského nádraží se rozkládá na ploše 1 361 m2. V budově obec plánuje mimo jiné obnovení restauračního provozu, který zde má tradici od 19. století. Součástí záměru je také vznik prostor pro drobnou řemeslnou výrobu.

Nádraží Moldava v Krušných horách. Autor: Jiří ŠkaloudNádraží Moldava v Krušných horách. Autor: Jiří ŠkaloudNádraží Moldava v Krušných horách. Autor: Jiří Škaloud
Tagy nádraží Moldava Top
77 komentářů