Zaparkovaná letadla letový řád neovlivní, tvrdil Wizz Air. Z Polska přitom hromadně ruší lety

Airbusy A321neo letecké společnosti Wizz Air na ostravském letišti. Foto: čtenář deníku Zdopravy.czAirbusy A321neo letecké společnosti Wizz Air na ostravském letišti. Foto: čtenář deníku Zdopravy.cz

Optimalizace sítě se dotkne šesti polských letišť.

Ještě minulý týden reagovala letecká společnost Wizz Air na dotaz deníku Zdopravy.cz, jestli délka odstavení několika jejích letadel nepřinese rušení letů, že k ovlivnění aktuálního letového řádu nedojde. Realita je však opačná, nízkonákladový dopravce krátce nato zrušil téměř 20 linek z Polska. Informoval o tom Rynek Lotniczy.

Optimalizace sítě Wizz Airu se dotkne letišť v Katovicích, Krakově, Vratislavi, Varšavě, Gdaňsku i Olštýnu. Právě z posledního uvedeného regionálního letiště se aerolinka stáhne minimálně na léto úplně.

Z Katovic zruší dopravce lety do Bergenu, Charleroi, Osla-Torpu, Valencie-Castellónu, Akaby a na Ibizu. Z Krakova do Birminghamu, Burgasu, Katánie, Leedsu/Bradfordu, Reykjavíku a Stockholmu. Vratislav přijde o Birmingham, Burgas, Dortmund, Dubrovník, Kutaisi, Reykjavík a Rhodos.

Na rozhodnutí společnosti Wizz Air okamžitě zareagoval Ryanair, dotčeným cestujícím nabídl zvýhodněné ceny letenek na trasách, kde si oba dopravci konkurovali.

Ostravské letiště jako parkoviště

Wizz Air musí kvůli problémům s motory Pratt & Whitney PW1100G dočasně odstavit asi čtyřicítku letounů Airbus A321neo. Pohonné jednotky mezitím zamíří na opravu. K parkování se dopravce rozhodl využít například letiště v Bydhošti a Ostravě. Na Mošnově má aktuálně 14 letadel daného typu. Počet pravděpodobně stále není finální. Montážní práce a parkování letounů zajistí ostravské opravny Job Air Technic. Deníku Zdopravy.cz to dříve potvrdil jejich šéf Vladimír Stulančák.

Job Air Technic byl vybrán, neboť je vysoce uznávaným poskytovatelem údržby. Deníku Zdopravy.cz to řekla manažerka firemní komunikace Wizz Airu Sasha Vislaus. Dodala, že program oprav je definován výrobcem motorů a dopravce jej nemůže ovlivnit.

Parkování na menších letištích vyjde dopravce levněji, neutratí tolik na poplatcích za stání. Právě na parkovacích poplatcích může ostravské letiště vydělat. Podobně tomu bylo již například v době pandemie. Na Mošnově tehdy stály desítky strojů různých leteckých společností. Údržbu spojenou s uzemněním jim poskytovaly rovněž ostravské letecké opravny.

Wizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýWizz Air zaparkoval několik svých Airbusů A321neo v Ostravě. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy KTW Letiště Katovice Letiště Vratislav Polsko Pratt & Whitney W6 Wizz Air WRO
13 komentářů