Zaměstnanci Ryanairu kývli na snížení mezd, piloti přijdou až o pětinu

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Letecké společnosti Ryanair se podařilo dohodnout se dvěma velkými odborovými organizacemi ve Velké Británii na snížení mezd na několik let.

Letecké společnosti Ryanair se podařilo dohodnout se dvěma velkými odborovými organizacemi ve Velké Británii na snížení mezd na několik let. Podle firmy tím dojde k záchraně stovky pracovních míst.

Ryanair už minulý týden oznámil dohodu s piloty ve Velké Británii, podle které přijdou o 20 % mzdy. Včera se největší evropská aerolinka dohodla s odborovou organizací Unite zastupující palubní průvodčí na škrtech o 5 až 10 % během příštích čtyřech let. Současně má dojít ke zvýšení produktivity práce.

Tato dohoda dává Ryanairu možnost lépe zvládnout dopady pandemie koronaviru a připravit firmu na plné obnovení provozu,“ uvedl Ryanair v tiskové zprávě. Podle Unite bude snížení mezd rozdílné: nejmenší škrty postihnou ty s nejmenším výdělkem.

Ryanair očekává, že provoz se letos dostane maximálně na 50 % loňského roku. Krize v oboru vede prakticky všechny aerolinky k hromadnému propouštění. Po dohodě ve Velké Británii chce Ryanair podobné snížení mezd i v dalších zemích.

Ryanair v květnu oznámil, že propustí až 3 tisíce lidí, zhruba patnáct procent. Podle firmy bude ale díky podobným dohodám propouštění menší. Firma slíbila, že peníze zaměstnancům později vrátí, dohoda mluví o roce 2023 a 2024.

Tagy Ryanair
27 komentářů