Zakladatel easyJetu prohrál svůj boj s vedením aerolinek, neuspěl s návrhem na odvolání

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Vedení britské letecké společnosti easyJet ustálo snahy zakladatele aerolinek Steliose Haji-Ioannou o odvolání. Největší akcionář aerolinek na valné hromadě nezískal

Vedení britské letecké společnosti easyJet ustálo snahy zakladatele aerolinek Steliose Haji-Ioannou o odvolání. Největší akcionář aerolinek na valné hromadě nezískal dostatek hlasů pro  odvolání nejvyššího managementu kvůli údajnému nevýhodnému nákupu letadel Airbus A320neo.

Vyplývá to z výsledků valné hromady, kterou easyJet zveřejnil na svých stránkách. V době, kdy dopravci musí řešit problémy způsobené pandemií koronaviru, musel easyJet řešit ještě agendu vyvolanou zakladatelem firmy. Ten je přesvědčen, že velká zakázka v hodnotě 4,5 miliardy liber na nové airbusy firmu poškozuje. K uzavření smlouvy došlo už v roce 2013 a není úplně jasné, proč se britský miliardář rozhodl vytáhnout téma až nyní.

V easyJetu vlastní 34 % akcií, ty mu ale k nadpoloviční většině hlasů nestačily. Ostatní akcionáři podpořili současné vedení. Firma v prohlášení poděkovala akcionářům za podporu a vyjádřila naději, že se podaří z největším akcionářem obnovit „konstruktivní vztah“. To ale zřejmě nehrozí: Haji-Ioannou po valné hromadě označil výsledky za zmanipulované a neplatné. Podle něj část akcií firmy ve skutečnosti ovládá Airbus.

Haji-Ioannou navrhuje, aby se kontrakt s Airbusem zrušil, protože firma tak ušetří. Poukazuje i na nedávné přiznání Airbusu, že některé zakázky získával korupcí manažerů.easyJet dosáhl dohody s Airbusem v polovině dubna a dodávky letadel odložil. Podle firmy ale není možné smlouvu zrušit.

Zakladatel easyJetu ještě před valnou hromadou nabídl odměnu pět milionů liber za informaci, která umožní kontrakt s Airbusem zrušit. Mělo by jít především o možné důkazy o uplácení managementu.

Tagy easyjet
3 komentáře