Zakázku na přivaděč k D35 u Dašic získal Metrostav Infrastructure. Cena proti odhadu spadla o pětinu

Stavba D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Foto: ŘSDStavba D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Foto: ŘSD

Stavba měla začít už před dvěma lety, vyvede dopravu z Dašic.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje dokončila jednu z největších soutěží ve své historii. Nový přivaděč k dálnici D35 z oblasti Dašic postaví společnost Metrostav Infrastructure ve sdružení s Chládek a Tintěra, Pardubice a firmou PORR.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele, smlouva je již v registru. Metrostav nabídl 394 milionů korun, odhadovaná cena byla přitom 478 milionů korun. Silničáři vybírali zhotovitele na druhý pokus, první soutěž loni na podzim zrušili. Tak velký pokles proti odhadované ceně je kvůli nárůstu cen surovin a energií už spíše výjimečný. Do soutěže přišlo pět nabídek včetně polského Budimexu.

Necelé tři kilometry dlouhá přeložka silnice je v podstatě obchvatem Dašic, napojí se pak na budovaný úsek dálnice D35, úsek Časy – Ostrov. Stavba má zpoždění, technická zpráva hovoří o zahájení v roce 2020. Trasa přeložky silnice II/322 začíná před křižovatkou se silnicí II/340. Jižním směrem obchází město Dašice. Kříží silnici II/340, silnici II/32246, řeku Loučná. Přeložka silnice II/322 končí se v místě navrhované okružní křižovatky, kde se napojuje na původní silnici II/322.

Dosud doprava projíždí Dašicemi. „Silnice je již nyní přetížena silniční dopravou (zejména kamionovou, směřující do logistického centra v blízkosti Pardubic), s denními intenzitami téměř 3 500 vozidel. Výstavbou silnice D35 a zejména pak plánovaným mimoúrovňovým křížením v blízkosti města je předpoklad dalšího navýšení dopravy až na 7 293 vozidel denně,“ uvádí zpráva.

Pardubický kraj se v roce 2017 v rámci aktualizace memoranda s ministerstvem dopravy zavázal vybudovat celkem osm přivaděčů k dálnici D35.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice D35 II/322 Metrostav Infrastructure Pardubický kraj Porr Správa a údržba silnic Pardubického kraje
6 komentářů