Zakázka na velkou opravu tunelů v Brně zrušena, město nepovolilo uzavírku

Údržba Pisáreckého tuneluÚdržba Pisáreckého tunelu

Oprava za úplné uzavírky měla proběhnout v létě, což se nestihlo. Jako další termín nabídlo Brno léto 2024.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po několika měsících zrušilo zakázku na velkou opravu Pisáreckého tunelu a tunelu Hlinky v Brně. Nabídky v tendru o předpokládané hodnotě 291 milionů bylo možné podávat do 11. června, ještě koncem srpna pak ŘSD podle informací deníku Zdopravy.cz vyzvalo vítězné sdružení k podpisu smlouvy. Samo ji ale nepodepsalo.

„Soutěž na zhotovitele se nepodařila dokončit a nedošlo k uzavření smlouvy, přestože nabídky ŘSD obdrželo a vyhodnotilo je na začátku prázdnin. Uzavírky tohoto typu jsou důsledně koordinovány s ostatními investory právě s ohledem na jejich zásadní vliv na dopravu Brně,“ sdělil šéf brněnské odnože ŘSD David Fiala.

Oprava za úplné uzavírky měla proběhnout v létě, což se nestihlo, vedení města Brna pak odmítlo povolit uzavírku jindy než o letních prázdninách 2024. „V průběhu zadávacího řízení se vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, včetně důvodů ekonomických, pro které nelze po Zadavateli požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval, bez ohledu na to, zda tyto důvody Zadavatel způsobil či nikoliv,“ píše se v písemné zprávě zadavatele na profilu ŘSD.

Podle informací deníku Zdopravy.cz bylo za vítěze prohlášeno sdružení firem Doprastav, Eltodo a IMOS Brno. Nabídlo cenu 281 milionů a dobu opravy 35 kalendářních dnů. Konkurenční sdružení firem SPEL, Intesys, OHL ŽS a Veselý dopravní signalizace přišlo s nižší cenou (235 milionů), ale delší dobou prací (65 dní). Kdy velká oprava tunelů proběhne, není jasné.

Server iRozhlas.cz v srpnu uvedl, že za zpožděním zakázky jsou spory o vítězství.

Tagy brno I/23 Pisárecký tunel ŘSD tunel Hlinky
6 komentářů