Zajímavost roku: Silničáři dělají znovu dokumentaci EIA k už hotové dálnici

Dálnice D8. Foto: Ministerstvo dopravyDálnice D8. Foto: Ministerstvo dopravy

Takový případ zřejmě na Ředitelství silnic a dálnic nepamatují. Zhruba čtyři kilometry postavené dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi včetně

Takový případ zřejmě na Ředitelství silnic a dálnic nepamatují. Zhruba čtyři kilometry postavené dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi včetně tunelu Radejčín musejí znovu projít posouzením vlivu na životní prostředí (EIA). Proces EIA přitom zpravidla probíhá dlouho před prvním kopnutím do země.

D8 je ale zřejmě pro investora zakletá. Kladné stanovisko EIA získala dálnice už v roce 1996. V roce 2002 bylo soudně zrušeno územní rozhodnutí. Ekologický spolek Děti Země se pak loni v únoru domohl u Nejvyššího správního soudu obnovy stavebního řízení, soud přitom zároveň rozhodl, že dálnice v délce 4,66 kilometru je nutné znovu posoudit v procesu EIA. A to včetně účasti veřejnosti.

„Nové posouzení může stanovit nové podmínky či podmínky odlišné od původního stavebního povolení,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Nutné dodatečné úpravy dálnice podle něj nelze předvídat, může ale jít například o doplnění protihlukových opatření nebo přechodů pro zvěř. Dálnice není zkoulaudovaná, je jen v předčasném užívání. Jezdí se po ní od konce roku 2016.

„Při zpracování Dokumentace EIA byly popsány charakteristiky území, jednotlivé složky životního prostředí a vlivy, kterými záměr působil, působí a v budoucnu bude působit na životní prostředí. Posouzeny byly tedy vlivy vzniklé během výstavby, provozu a vlivy výhledové. Ačkoliv je stavba již realizována, byly zásadní vlivy během výstavby rekonstruovány porovnáním stavu území před zahájením stavby a stavu současného a také na základě údajů, které se podařilo o průběhu stavby získat,“ píše se v dokumentaci, jejíž zpracování ŘSD stálo 2,6 milionu korun bez DPH.

 

Tagy D8 EIA ŘSD
29 komentářů