Zahájení stavby velkého okruhu Brna na Žabovřeské zablokoval spolek Voda z Tetčic

VMO. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12458413VMO. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12458413

Stavba téměř dvoukilometrové části velkého městského okruhu Brna na Žabovřeské, která měla odstartovat na začátku srpna, se proti plánu zpozdí.

Stavba téměř dvoukilometrové části velkého městského okruhu Brna na Žabovřeské, která měla odstartovat na začátku srpna, se proti plánu zpozdí. Čtvrté, poslední a nejdůležitější stavební povolení nenabylo právní moci, neboť jej v polovině července napadl spolek Voda z Tetčic. Informoval o tom dnes brněnský magistrát.

„Jak je patrné už z názvu spolku, není primárně usídlen ani zaměřen na území města Brna. Tento fakt se také potvrdil po prostudování odvolání ke stavebnímu řízení. Všechny uváděné výtky směřují pouze k formálnímu procesu stavebního řízení a nijak neřeší stavbu jako takovou, nepřichází s faktickými podněty ke zlepšení stavby,“ uvedl náměstek primátora Brna pro oblast investic a dopravy Richard Mrázek.

VMO Brno, Žabovřeská. Pramen: ŘSD

VMO Brno, Žabovřeská.
Pramen: ŘSD

Námitky se podle něj týkají procesu stavebního řízení, procesního souladu projektové dokumentace ke stavebnímu povolení s územím rozhodnutím, platnosti a aktuálnosti podkladových rozhodnutí a závazných stanovisek státní správy, například Krajské hygienické stanice. Stavba tak podle Mrázka nabere zpoždění v řádu měsíců.

Projekt je rozdělen do dvou etap. V první etapě stavby budou přeloženy inženýrské sítě, vybudují se valy a postaví nový jízdní pruh ve směru na Pisárky. Dále bude zrekonstruována silnice ve směru na Královo Pole, vybuduje se lávka u zastávky Bráfova a opraví se most na Bystrc.

Podle původního harmonogramu mělo být hotovo do konce příštího roku, kdy měla začít druhá etapa. V jejím rámci bude proražen tunel pro tramvaj, přeloží se tramvajová trať a rozšíří se stávající silnice. Celkové náklady mají být zhruba 2,4 miliardy.

Spolek Voda z Tetčic je znám především letitým odporem proti elektrizace tratě z Brna do Zastávky u Brna. Právě na této trati Tetčice leží. Deníku Zdopravy.cz se nepodařilo sehnat relevantní kontakty na spolek. Předsedou spolku je podle veřejného rejstříku Josef Dvořák z Tetčic.

Tagy brno okruh VMO Voda z Tetčic Žabovřeská
42 komentářů