Žádostí o řidičský průkaz prudce přibylo. Jde ho zařídit i mimo bydliště a bez fotky

Řidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravyŘidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravy

Měsíc po zprovoznění nového systému pro podávání žádostí o řidičský průkaz v kterékoliv obci s rozšířenou působností a bez nutnosti

Měsíc po zprovoznění nového systému pro podávání žádostí o řidičský průkaz v kterékoliv obci s rozšířenou působností a bez nutnosti přijít s vlastní fotografií vzrostl výrazně počet lidí, kteří přišli na úřad požádat o nový.  Systém běží bez komplikací a výpadků.

Za měsíc červenec přijali úředníci celkem 112 929 žádostí, což je o 44 % více, než v červenci loni. Oproti červenci roku 2016 jde nárůst dokonce o 84 %.

Ministerstvo dopravy uvádí jako důvod nárůstu i skutečnost, že letos končí platnost průkazům vydaných v roce 2008. Tehdy bylo vydáno téměř 700 tisíc průkazů, z toho nejvíce bylo vydáno právě v prázdninových měsících. „V tomto roce také probíhá pětiletý cyklus prodlužování profesní způsobilosti řidičů,“ dodala mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

Nový systém výrazně usnadňuje lidem život. když nemusí jezdit kvůli průkazu stovky kilometrů do místa, kde mají trvalé bydliště, i když žijí a pracují či studují jinde. Ani nemusí shánět vlastní fotografii, vyfotí je na místě nebo využijí jinou fotku, kterou už žadatel v systému státní správy má, například na občanský průkaz.

Zhruba 13 % těch, co přišli žádat o řidičský průkaz, využilo možnosti přijít na jakýkoliv úřad obce s rozšířenou působností. Dosud museli žádat jen v místě trvalého bydliště. Největší nárůst počtu žádostí zaznamenávají podle očekávání hlavně úřady v menších městech kolem Prahy či Brna.  Například  v Kralupech nad Vltavou tvořili místně nepříslušní žadatelé téměř polovinu všech, co si přišli zařídit nový průkaz. Zhruba polovinu fotek pro řidičské průkazy čerpají úředníci z databáze v občanských průkazech, na místě se pak fotí třetina lidí.

Vydání řidičského průkazu nově stojí namísto 50 korun 200 korun. Výměna průkazu, kterému vyprší doba platnosti, zůstala nadále zdarma. Provoz nového systému a jeho rozjezd zajistil ministerstvu dopravy státní podnik Cendis.

Tagy Cendis Ministerstvo dopravy řidičské průkazy
7 komentářů