Začínají další omezení na Barrandovském mostě. Zasáhnou chodce, cyklisty, ale hlavně řidiče

Barrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSKBarrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSK

O víkendu se bude odvrtávat vozovka na severním mostu.

Rekonstrukce Barrandovského mostu opět pokračuje. Po zimní přestávce začínají o tomto víkendu první přípravné práce, které se dotknou provozu. Technická správa komunikací (TSK) nyní ukázala své nejbližší plány, které na nejvytíženějším mostě v Česku zkomplikují dopravu.

První přípravné práce na letošní fázi oprav začaly už v lednu výměnou ložisek severního mostu. Omezení dopravy na Strakonické kvůli tomu stále probíhá.

O tomto víkendu se pak na modřanské straně Barrandovského mostu uzavřou dva levé jízdní pruhy a doprava se povede po zpevněné krajnici. Na nájezdové větvi z Modřanské ulice na Barrandovský most bude uzavřený levý jízdní pruh a doprava se povede v tom pravém.

Praha se pochválila za rekonstrukci Barrandovského mostu. Opravy chce zkrátit o rok

V sobotu bude doprava na příjezdu na Barrandovský most z Jižní spojky vedena ve dvou provizorních jízdních pruzích. Na nájezdové větvi z Modřanské ulice na Barrandovský most bude uzavřený pravý jízdní pruh a doprava bude vedena v levém jízdním pruhu.

O víkendu se také provedou odvrty vozovky na severním mostě, které poslouží jako příprava na pokládku UHPC betonu při samotné rekonstrukci.

Římsa sa uzavře

Další fází příprav je vybudování speciální konstrukce pod severním chodníkem. Ta pomůže při bourání a výstavbě nové římsy severní poloviny severního mostu. Stejně jako u první etapy na jižní polovině jižního mostu, i zde v severní části musí stavební firma nejprve odbourat původní římsu, na jejím místě vybudovat provizorní lávku a připravit vše na betonáž nové finální římsy.

Jelikož se prostor římsy využívá jako chodník a cyklotrasa A12, čeká je uzavření včetně navazujících chodníků.

Tyto práce ovlivní provoz i v Modřanské ulici ve směru do centra v místě před, pod a za podjezdem Barrandovského mostu. Rozsah omezení je podrobně uveden na webu TSK, objízdné trasy silničáři vyznačí.

Před zahájením rekonstrukce mostu bude také potřeba přeložit telekomunikační kabely, aby se uvolnily komory na hlavním mostě. To si vyžádá další omezení jízdních pruhů, která jsou popsaná zde.

V průběhu stavebních prací budou připravené provizorní přejezdy, a to před zahájením samotné hlavní etapy rekonstrukce mostu.

Opravy pražského Barrandovského mostu jsou nyní v polovině. V příštích dvou letech mají navázat další dvě fáze, kdy se provede rekonstrukce severní části mostu. Magistrát nyní s TSK ověřuje možnost, že následující fáze spojí do jedné. Opravy a spojená dopravní omezení by se tak zkrátily o rok.

Možné by to bylo díky zkušenostem z dosavadních prací a menší komplikovanosti severní části mostu. TSK si pochvaluje hlavně využití vysokopevnostního betonu UHPC. Ten je sice výrazně obtížnější na přípravu a aplikaci, jeho vlastnosti však zjednodušují práce a zvyšují životnost konstrukce.

Druhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKDruhá fáze oprav Barrandovského mostu. Foto: TSKZatěžovací zkouška Barrandovského mostu. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Zatěžovací zkouška Barrandovského mostu. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Zatěžovací zkouška Barrandovského mostu. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Zatěžovací zkouška Barrandovského mostu. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Zatěžovací zkouška Barrandovského mostu. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Barrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSKBarrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSKBarrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSKBarrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSKBarrandovského mostu, stav srpen 2023. Foto: TSK
Tagy Barrandovský most praha Technická správa komunikací hl. m. Prahy
29 komentářů