Začalo vyplňování dálniční proluky u Tábora. Letitá ostuda zmizí v polovině prázdnin

Dostavba D3 u Tábora (červen 2024). Pramen: ŘSDDostavba D3 u Tábora (červen 2024). Pramen: ŘSD

Původní nabídka ŘSD byla 19 milionů korun. Rozhodnutí o vyvlastnění přiznalo majitelům nemovitostí 31 milionů.

Na dálnici D3 dnes začaly práce na zaplnění zhruba 450 metrů dlouhé mezery, která dlouhá léta zeje v pravém jízdním pásu dálnice. Práce, které za 11 milionů provede firma Porr, mají trvat 40 dnů. Jejich součástí je i zkultivování sjezdu na Tábor od Prahy.

Mezera v dálnici je v pásu směrem na České Budějovice už přes deset let, tedy od otevření tohoto dálničního úseku. Provoz je sveden do jednoho jízdního pásu. Důvodem byly spory s rodinou Bratránkových, která v místě provozovala prodejnu a servis motocyklů a čerpací stanici LPG a požadovala sjezd z dálnice. To ŘSD odmítalo.

Věc dlouhá léta řešily soudy včetně Nejvyššího správního soudu (NSS) a Ústavního soudu. Právě NSS rozhodl, že jedinou cestou je vyvlastnění; k tomu došlo začátkem letošního roku. Následně se čekalo na stavební povolení, které ŘSD získalo koncem května.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra bratři Bratránkové usilovali o zachování sjezdu z dálnice. Vyvlastnění dlouhodobě označovali za nezákonné.

Bratránkovi (a firma Taardtrade) v motocentru stále podnikají. Zatím dostali zálohu pět milionů korun. Pavel Bratránek (majitel motocentra) a Pavel Hrubeš (majitel firmy Taartrade) přišli také na zahájení stavby a poukazovali na to, že během téměř dvou let nedostali od státu zaplaceno.

„Teď jsem se dostal do situace, kdy na mně leží žaloba na obvodním soudu, abych vyklidil budovy. Já už bych tady dávno nebyl, kdybych je měl za co vyklidit. Za tu zálohu si tak možná koupím pozemek, rozhodně ne funkční servis,“ řekl Bratránek.

Původní nabídka ŘSD byla 19 milionů korun. Rozhodnutí o vyvlastnění přiznalo 31 milionů korun. „Ale vlastníci pozemků nesouhlasí s touto hodnotou, rozhodnutí napadli a budeme čekat, jak to dopadne a my tu částku uhradíme okamžitě tak, jak bude rozhodnuto,“ řekl ministr dopravy Kupka.

s využitím ČTK

Tagy D3 D3 u Tábora ŘSD
47 komentářů