Za dvě hodiny jsme popojeli o dva kamiony, líčí řidič čekající na cestu z Velké Británie

V koloně kamionů před Doverem. Foto: Milan ŠenkýřV koloně kamionů před Doverem. Foto: Milan Šenkýř

Český řidič kamionu popisuje, jaká je situace ve Velké Británii po uzavření hranic s Francií.

Milan Šenkýř je jedním z několika desítek až stovek českých řidičů kamionů, kteří uvízli ve Velké Británii a Vánoce oslaví zcela jistě nedobrovolně mimo Českou republiku. V rozhovoru pro deník Zdopravy.cz popisuje aktuální stav, jaký ve Velké Británii panuje.

Kde jsem vás právě zastihl?
Stojíme zhruba 40 kilometrů od Doveru na dálnici v koloně, která se prakticky nehýbe. Za dvě hodiny, co zde stojíme, jsme se posunuli o délku dvou kamionů.

Od kdy jste ve Velké Británii?
Přijeli jsme v sobotu večer. Měli jsme mít plánovanou pauzu 24 hodin a v pondělí vykládat a jet zpět. V neděli jsme se dozvěděli, že se zavírají hranice. Kontaktovali jsme dispečery, ale ti nic nevěděli. V pondělí jsme ještě vyložili a rozhodli se zůstat poblíž Londýna na jednom odpočívadle, kde jsme byli až do dnešního rána. Měli jsme tak výhodu, že jsme měli zázemí v podobně sociálního zařízení.

Proč jste nakonec odjeli směrem k Doveru?
Ráno nám volal dispečer, že se hranice otevírá, že máme jet k lodi. Tak jsme vyjeli, skončili jsme zhruba 40 kilometrů v koloně, která se prakticky nehýbe.

Co vezete?
Jedeme prázdní, nakládat jsme měli v Belgii. Kdy se tam dostaneme, to nedokážu odhadnout při tomto tempu. Budeme rádi, když odsud odjedeme do konce roku. Do Velké Británie jinak jezdíme většinou s jídlem a pitím, jezdíme s chladícím návěsem.

Odkud čerpáte informace, co bude dál?
Hledáme na internetu, máme puštěnou televizi a rádio, jsme v kontaktu s pár kolegy.

Řidiči jsou často placeni za výkon podle ujetých kilometrů, nepřicházíte v podstatě o mzdu?
Máme smlouvu postavenou tak, že nám platí i za jednotlivé dny v práci, tak snad ne.

Jak budete řešit hygienu? Dosud jste měli zázemí odpočívadla…
Objevily se tu mobilní toalety, ale není jich mnoho, zhruba tak jednou za 300–400 metrů. Ráno jsme se ještě radši osprchovali. Kdy si to budeme moci zopakovat, to v tuto chvíli netušíme.

Zásobeni jídlem a pitím jste?
Naštěstí ano, něco jsme ještě dokupovali ráno. Jezdíme dvoutýdenní turnusy, takže musíme být vybaveni na delší cesty.

Ptám se i proto, že se česká ambasáda chlubila pomocí českým řidičům…
O té bohužel nevíme.

Jste nějak v kontaktu s ostatními řidiči v koloně?
Ani ne. Jsme zalezlí v kabině, i kvůli obavám z covidu. Navíc tu jezdí často policie a ta by tohle zřejmě nerada viděla.

Na podobné dlouhé čekání příliš evropské předpisy o pracovní době nepamatují. Jak budete takové popojíždění řešit ve vztahu k tachografu?
Jedeme dva, takže můžeme jet bez odpočinku 21 hodin. I když reálně stojíme. Pak bychom měli mít 9 hodin odpočinek. Nicméně nemůžeme to tady jen tak blokovat, takže budeme muset toto porušit a spoléhat na to, že policie případně toto pochopí.

Tagy uzavření hranic Velká Británie / Francie Velká Británie
47 komentářů