Z Jihlavy zamířilo šest vyřazených trolejbusů na Ukrajinu

Nakládka vyřazených trolejbusů z Jihlavy pro Ukrajinu. Foto: jihlava.czNakládka vyřazených trolejbusů z Jihlavy pro Ukrajinu. Foto: jihlava.cz

Dopravní podnik podle podmínek dotace nemohl trolejbusy prodat.

Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) daroval prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa šest vyřazených trolejbusů Škoda 24 Tr Citelis ukrajinskému Ivano-Frankivsku.

Město to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Jde o trolejbusy, které po městě jezdily 15 let a jsou již odstavené. V roce 2024 je nahradily nové trolejbusy, na které DPMJ získal dotaci.

Ty byly pořízeny z projektu Parciální trolejbusy v Jihlavě II. „V jeho podmínkách bylo jasně definováno, že vozy, které nové nahradí, musejí být buď ekologicky zlikvidovány, nebo bezúplatně převedeny do zemí mimo Evropskou unii,“ vysvětlil ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

Ke zprostředkování a administraci přispěl Dobročinný fond ViZa. Dopravu do Ivano-Frankivsku si zajistila ukrajinská strana. „Téma darování vyřazených trolejbusů se plánovalo už delší dobu. Vzal jsem si ho proto za své a pomohl s realizací. Nemám rád plýtvání, a proto jsme se rozhodli trolejbusy darovat tam, kde mohou dál posloužit a přinést užitek,“ uvedl jihlavský radní Vojtěch Prchal.

Na Ukrajině budou trolejbusy součástí tamní městské hromadné dopravy.

Tagy Dopravní podnik města Jihlavy DPMJ pomoc Ukrajině Škoda 24 Tr
6 komentářů