Z D4 před Prahou budou odstraněny autobusové zastávky

Autobusová zastávka Jíloviště na D4. Foto: Martin Uhera - autobusová dopravaAutobusová zastávka Jíloviště na D4. Foto: Martin Uhera - autobusová doprava

Zastávky z dálnice zmizí nejspíše nejdříve v roce 2025.

Z dálnice D4 u Prahy by měly být odstraněny autobusové zastávky, nové mají vzniknout na bezpečnějších místech. Během podzimu má ministerstvo dopravy dostat ke schválení studii přestavby D4, následovat bude investorská příprava. Práce zřejmě začnou až po 2025, informoval ČTK mluvčí ministerstva František Jemelka.

Pro dálnice jsou stanovené normy, které úsek před Prahou nesplňuje. Původně byla strakonická D4 rychlostní silnicí, stát ale tuto kategorii silnic zrušil. Zastávky přímo v hlavní trase dálnice ministerstvo odmítá. Proto bylo připraveno zadání pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a ve spolupráci s ČVUT, obcemi, organizátory veřejné dopravy a ministerstvem vnitra připraveno a projednáno technické řešení přestavby.

„Výhledově bude moci být D4 upravena a zastávky vymístěny z hlavní trasy například do kolektorů či prostorů mimoúrovňových křižovatek,“ uvedl Jemelka. Součástí tohoto řešení je i dílčí přeorganizování linek pražské integrované dopravy. „Sice bude stále nutné získat souhlas s odchylným řešením od ČSN, ale bude se jednat o dopravně výrazně bezpečnější řešení,“ dodal mluvčí.

Otázkou však je, jak rychle se vše projedná. První úseky se podle Jemelky přestavby pravděpodobně nedočkají před rokem 2025. Ministerstvo je připraveno jednat o dočasných opatřeních ke zvýšení bezpečnosti, mohlo by jít například o snížení maximální povolené rychlosti, ať již v celém úseku či jen kolem zastávek. Zástupci obcí už v minulosti namítali, že úsek před Prahou stejně není technicky uzpůsobený k tomu, aby se po něm jezdilo rychlostí 130 kilometrů v hodině.

„Avšak toto snížení by muselo být doprovázeno automatickým úsekovým měřením, jinak od něj nelze očekávat výrazný efekt. Uvedeným řešením se již na podnět obcí Mníšecka zabýváme,“ uzavřel Jemelka.

ČTK

Tagy D4 Ministerstvo dopravy zastávky na dálnicích
91 komentářů