dkv-spojujeme

Wizz Air výrazně škrtá lety, v Praze v říjnu nechá jedinou linku

Airbus A320 společnosti Wizz Air. Foto: Pixabay.comAirbus A320 společnosti Wizz Air. Foto: Pixabay.com

Wizz Air bude v říjnu a v listopadu létat z Prahy jen do Varny, ostatní linky ruší. V Pardubicích omezí provoz o polovinu.

Letecká společnost Wizz Air začíná s velkým omezováním letů kvůli slabé poptávce. Škrty se dotknou i obou letišť, kam Wizz Air v Česku létá: Prahy a Pardubic.

Maďarská letecká společnost, která naopak v době největších škrtů u konkurence oznamovala jednu novou linku za druhou uvedla, už musela omezit kapacitu v říjnu na 50 % loňské úrovně. Šéf aerolinek József Váradito uvedl na konferenci World Aviation Festival. Podle něj všemožná karanténní opatření naprosto podrývají poptávku a firma omezí provoz ještě více, než plánovala. Ještě v srpnu létal Wizz Air na 80 % kapacity loňského roku. Wizz Air za letošní rok oznámil téměř 200 nových linek.

„Bohužel jsou všechny kroky jednotlivých zemí naprosto nekoordinované. Potřebujeme centrálnější přístup, to se ale neděje. Létáme do 46 zemí, ale není ani jedna dvojice, kde by opatření byla naprosto stejná,“ řekl Váradi. Například v Budapešti musela kvůli zákazu příjezdu většiny cizinců omezit provoz z deseti na dvě letadla.

Wizz Air původně uváděl, že poptávka se vrátí na původní úroveň do března příštího roku. Váradi je teď ale podstatně méně optimistický a mluví o delší době. Je ale přesvědčen, že po konci omezení se poptávka rychle vrátí.

Škrty se výrazně dotknout podle rezervačního systému aerolinek i Česka. V případě letů z Prahy ruší Wizz Air většinu letů až do prosince. Výjimkou je linka do Varny, která v říjnu i v listopadu bude dál v provozu. Na začátku října poletí ještě jednou do Bari. Všechny lety do ostatních destinací jsou posunuty nejméně do prosince, některé až na jaro. Wizz Air z Prahy nabízí lety do Bari, Bukurešti, Varny, Kutaisi, Kišiněva, Larnaky a Tirany. V případě Pardubic dochází na říjen k redukci počtu letů o polovinu. Do Kyjeva a Lvova bude maďarský dopravce létat jen jednou týdně.

Tagy Letiště Pardubice letiště praha PED prg Top Wizz Air
35 komentářů