dpp

Wizz Air slaví 20 let, začínal v Katovicích

Letadla letecké společnosti Wizz Air a dalších dopravců na letišti v polských Katovicích. Foto: Katowice Airport / Piotr AdamczykLetadla letecké společnosti Wizz Air a dalších dopravců na letišti v polských Katovicích. Foto: Katowice Airport / Piotr Adamczyk

Aktuálně provozuje dopravce přibližně 200 letadel.

Letecká společnost Wizz Air oslavila v neděli 19. května své dvacáté narozeniny. Úplně první let maďarského nízkonákladového dopravce vedl z polských Katovic na londýnské letiště Luton. Na trase létá aerolinka dodnes, a tak se kulatiny slavily právě při odletu ranního spoje z Katovic do Londýna.

„Dějiny Wizz Airu a katovického letiště jsou spolu již dvacet let neoddělitelně spjaty. Rozvoj našeho letiště by bez tohoto dopravce nebyl možný, o čemž svědčí i fakt, že za poslední dvě desetiletí patřilo téměř 45 % odbavených cestujících společnosti Wizz Air,“ uvedl šéf Letiště Katovice Artur Tomasik.

Konkrétně v Katovicích má Wizz Air v současné době základnu s pěti letadly Airbus A320/A321. V sezóně „Léto 2024“ nabízí cestujícím z Katovic 26 linek do 18 zemí. Na letišti má navíc dva hangáry pro technickou podporu své flotily.

Wizz Air slaví 20 let.
Zdroj: Katowice AirportWizz Air slaví 20 let.
Zdroj: Katowice AirportAirbus letecké společnosti Wizz Air na letišti v Katovicích.
Foto: Piotr Adamczyk

Na dvě stovky letadel přibližně stejný počet obsluhovaných letišť

Součástí skupiny Wizz Air Holdings jsou dceřiné společnosti Wizz Air Hungary, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi a Wizz Air UK. Létají přibližně do 200 destinací po celé Evropě, severní Africe, Středním východě a jižní a střední Asii. Největší základny má Wizz Air v Budapešti, Bukurešti a Lutonu.

Flotilu Wizz Airu tvoří aktuálně více jak 200 letadel, zastoupeny jsou v ní typy Airbus Airbus A320-200, Airbus A320neo, Airbus A321-200, Airbus A321neo a oficiálně také jeden nákladní Airbus A330-200. Provozován je jménem maďarské vlády.

U založení společnosti Wizz Air Hungary stála jako hlavní investor americká soukromá investiční společnost Indigo Partners. V roce 2015 se začalo s akciemi Wizz Airu obchodovat na Londýnské burze. V Evropě se dopravce nepochybně podílel na proměně létání. Dnes v ní patří k jednomu z největších.

Z Česka létá Wizz Air momentálně jen z Prahy, konkrétně do desíti destinací. V minulosti to aerolinka zkoušela ještě v Brně a Pardubicích, pardubický rozjezd však překazila ruská invaze na Ukrajinu.

Nechvalně proslulý častým rušením letů

Aktuálně se na jménu dopravce negativně podepisuje časté rušení letů. Hlavní podíl na škrtech v jeho letových řádech nese nutné uzemnění flotily Airbusů A321neo s problémovými motory Pratt & Whitney PW1100G. Podle původních informací se týká asi 40 letadel, zaparkována jsou již od ledna například v Bydhošti či Ostravě. Všechny problémové pohonné jednotky postupně míří na potřebnou opravu.

Ostravské letiště parkovištěm Wizz Airu. Letadla budou stát na Mošnově měsíce

Tagy Katovice Katowice KTW Letiště Katovice Letiště Katowice W6 Wizz Air
3 komentáře