Wizz Air chce třikrát více letadel než dosud, Ryanair poukázal na chaos konkurenta

Airbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz Air

Šéf Wizz Airu získal nový pětiletý kontrakt, může získat bonus až 100 milionů liber.

Maďarská nízkonákladová společnost Wizz Air chce podle svých slov přijmout 4600 nových pilotů do roku 2030. Důvodem náboru jsou plány na ztrojnásobení flotily oproti současnému stavu. Zprávy o chystané expanzi přišly jen pár dnů poté, co se do Wizz Airu opřel šéf Ryanairu a kritizoval ho za chaos při plánování letů.

Wizz Air v tiskové zprávě uvedl, že do konce roku chce přijmout celkem 350 lidí. Dopravce uvedl, že během deseti let očekává dodávku 500 nových letadel Airbus A320 a A321, a proto potřebuje přijmout nové zaměstnance. Aktuálně provozuje 140 letounů.

Zpráva přišla ve stejný den, kdy dopravce potvrdil prodloužení kontraktu pro šéfa aerolinky Joszefa Váradiho na dalších pět let. Váradi je v čele Wizz Airu od jeho založení v roce 2003. Součástí kontraktu je možnost získání bonusu až 100 milionů liber, pokud se podaří zvýšit tržní kapitalizaci firmy na více než 12 miliard liber, tedy zhruba dvojnásobek stávající hodnoty.

Wizz Air patří mezi nejrychleji rostoucí aerolinky v Evropě. Čím dál více se tak dostává i do mediální pozornosti šéfa Ryanairu Michaela O’Learyho, který se dlouhodobě vymezuje spíše proti klasickým aerolinkám. Při prezentaci výsledků v závěru července O’Leary uvedl, že Wizz Air čelí „provoznímu chaosu“.

Argumentoval především „stovkami zrušených letů“ v posledních týdnech. Wizz Air uvedl, že kvůli chybě s přidělováním posádek na jednotlivé lety čelil tři dny narušení provozu, odmítl ale slova o chaosu. Podle O’Learyho byl důvodem i nedostatek pilotů s patřičným počtem nalétaných hodin za poslední rok.

Tagy Ryanair Wizz Air
17 komentářů