Vzpomínka na Eyjafjallajökull. Letiště v Manile zastavilo kompletně provoz kvůli výbuchu sopky Taal

Letiště v Manile. Foto: Wikimedia CommonsLetiště v Manile. Foto: Wikimedia Commons

Letecký provoz v Asii nechává od dnešního dne připomenout částečně  rok 2010, kdy v Evropě nelétala letadla kvůli výbuchu islandské

Letecký provoz v Asii nechává od dnešního dne připomenout částečně  rok 2010, kdy v Evropě nelétala letadla kvůli výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökull.

Filipínské úřady dnes uzavřely provoz na letišti v Manile kvůli zesílené aktivitě sopky Taal. Největší filipínské letiště oznámilo dočasné zastavení provozu na svých stránkách a na sociálních sítích.

Zatím není jasné, kdy dojde k obnovení letů. Sopka leží zhruba 60 kilometrů jižně od Manily na ostrově Luzon. Filipínský úřad vulkanologie a seismologie zvýšit dnes úroveň poplachu ze druhého na čtvrtý stupeň. Stalo se tak poté, co sopka začala chrlit do výšky jednoho kilometru dým a popel. Nejbližší okolí vulkánu evakuují.

Letiště Ninoy Aquino International Airport je největším na Filipínách, ročně odbaví kolem 45 milionů lidí. Letecké společnosti zatím odklání lety jinam, případně zcela ruší. Letiště v tiskové zprávě uvedlo, že dnes museli zrušit 172 letů. Původně plánovalo omezení do konce neděle, vzhledem k vývoji nakonec rozhodlo o dalším prodloužení uzavírky.

Některé aerolinky odklání letadla na letiště Clark u Manily, na kterém zatím provoz není omezen. Větší mezinárodní dopravci často divertovali do Hongkongu nebo Bangkoku.

Tagy Manila MNL omezení letecké dopravy
4 komentáře