Vzkříšení Boeingu. Výrobce druhý měsíc v řadě získává více objednávek, než jich aerolinky ruší

Boeing 737 MAX 8 pro Blue Air. Foto: Blue AirBoeing 737 MAX 8 pro Blue Air. Foto: Blue Air

Airbus i v březnu překonal Boeing v počtu dodaných letadel, v nových zakázkách vyhrál americký výrobce.

Výrobce letecké techniky Boeing po dvou letech velmi špatných prodejních výsledků oznámil již druhý měsíc v řadě nárůst v zásobníku objednaných letadel. I v březnu získala firma více zakázek, než jich zákazníci zrušili.

Vyplývá to z pravidelného měsíčního přehledu o objednávkách a dodávkách nových letadel. Boeingu přibývá druhý měsíc objednávek na nová letadla. Za březen zákazníci objednali 162 nových letadel. Po odečtu zrušených zakázek je čistý přírůstek 40 kusů. Za březen výrobce dodal celkem 29 letadel, došlo po pěti měsících k obnovení dodávek modelu 787.

Boeing v objednávkách za březen překonal Airbus, který za poslední měsíc přišel v zakázkových knihách o sto letadel. Výpadek Airbusu je především kvůli zrušené objednávce Norwegian Air Shuttle a čistý úbytek tak byl 61 strojů. Boeing těží především z návratu letadel 737 MAX do provozu.

Pro Boeing byla hlavní vzpruhou v březnu objednávka na sto letadel 737 MAX od Southwest Airlines, které si pořizují dalších sto kusů. Z přehledu naopak vyplývá zrušení objednávky na 50 letadel 737 MAX od Turkish Airlines a desítky dalších letadel pro leasingové společnosti.

V souhrnu zakázek je zpět patnáct objednávek na letadla 777X, u kterých Boeing původně nepočítal s tím, že je zákazník odebere. Aktuálně tak má na nový typ letadla 228 zakázek. Celkově má Boeing v zásobníku zakázek 4054 letadel, Airbus o téměř tři tisíce více. Airbus Boeing v březnu překonal i v počtu dodaných letadel. Jeho zákazníci převzali za třetí měsíc celkem 72 strojů.

Tagy Airbus boeing Top
Žádné komentáře