Výstavba automobilky Volvo u Košic pokročila, hotových je 60 % hrubé stavby

Výstavba automobilky Volvo u Košic. Zdroj: Volvo Car KosiceVýstavba automobilky Volvo u Košic. Zdroj: Volvo Car Kosice

Továrna je plánována jako klimaticky neutrální, vyrábět bude pouze elektroauta.

Automobilka Volvo informovala o dokončení první části výstavby závodu na výrobu elektromobilů u Košic. V průmyslovém parku Valaliky je hotových 60 % hrubé stavby. Během asi osmi měsíců prací byly postaveny klíčové objekty jako lisovna, lakovna, slévárna a další.

Dalším krokem bude výstavba montážní haly a haly na výrobu elektromotorů a bateriových komponent. Ostré spuštění výroby je plánováno na konec roku 2026.

Investice do továrny činí v přepočtu přes 29 miliard korun. Dvacet procent bude podpora státu.

Výstavba automobilky Volvo u Košic. Zdroj: Volvo Car KosiceVýstavba automobilky Volvo u Košic. Zdroj: Volvo Car KosiceVýstavba automobilky Volvo u Košic. Zdroj: Volvo Car Kosice

250 tisíc elektromobilů ročně

Samotná automobilka zaměstná 3 300 pracovníků, celkově se vytvoří až 13 tisíc pracovních míst. Očekává se, že závod ročně vyrobí 250 tisíc elektromobilů.

Automobilka je plánována jako klimaticky neutrální, vyrábět bude pouze elektroauta. Zaměřit se hodlá na efektivní a udržitelnou výrobu prémiových vozidel. Evropa je pro Volvo největší region z hlediska prodejů.

Slovenský závod bude pro Volvo třetí v Evropě. Ve své lokalitě využije dobře rozvinutou síť dodavatelů v automobilovém průmyslu. Půjde o pátou automobilku na Slovensku. Doposud se u našich sousedů vyrábí vozy společností Volkswagen, Citroën a Peugeot, KIA nebo Jaguar Land Rover.

Tagy slovensko Volvo Volvo Car Kosice Volvo Košice
6 komentářů