Vysočina chystá soutěž na desetileté autobusové smlouvy za devět miliard korun

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Kraj věří, že dopravci podle nových smluv začnou jezdit od příštího roku.

Kraj Vysočina začne vybírat autobusové dopravce na deset následujících let. O zahájení zadávacího řízení pro veřejnou zakázku na zajištění této dopravní obslužnosti dnes rozhodla krajská rada. Novinářům to řekl předseda zastupitelského výboru pro rozvoj Martin Hyský (ČSSD). Zakázka se skládá z osmi částí, u nichž kraj během desetiletého období předpokládá v součtu náklady okolo devíti miliard korun.

Hodnocení nabídek se podle Hyského nebude týkat jen ceny, ale i komfortu cestování. „Další detaily až do doby zveřejnění zadávací dokumentace bych nerad více komentoval,“ řekl. Tato dokumentace by podle něj měla být zveřejněná do konce týdne.

Nově vybraní autobusoví dopravci by na Vysočině měli začít jezdit v příštím roce. Podle Hyského by bylo optimální, kdyby se je podařilo vybrat do poloviny letoška. „Samozřejmě uvidíme, jak to bude časově vypadat, protože je to velice komplikovaná veřejná zakázka. Průběh může být různý,“ podotkl.

Regionální autobusové spoje teď pro kraj zajišťuje 17 dopravců, platnost těchto smluv podle údajů na webu kraje končí letos v prosinci.

Stěžejním vlakovým dopravcem na Vysočině jsou České dráhy. Novou desetiletou smlouvu s drahami uzavřel kraj předloni, platí od poloviny prosince 2019.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na úhradu prokazatelných ztrát veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 591 milionů korun a na ztráty v regionální vlakové dopravě 473 milionů Kč.

ČTK

Tagy Kraj Vysočina Vysočina zajištění dopravní obslužnosti na Vysočině
11 komentářů