Vyšetřování skončilo: Za potopení pramice na Slapech nemohla loď plavební správy

Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873

Ministerstvo dopravy ukončilo ojedinělé vyšetřování kuriozní nehody na vodní cestě, při které došlo v polovině prázdnin 2018 na Slapech k

Ministerstvo dopravy ukončilo ojedinělé vyšetřování kuriozní nehody na vodní cestě, při které došlo v polovině prázdnin 2018 na Slapech k potopení rybářské pramice s vlastním pohonem. Pramice se potopila, neboť byla zalita vlnou.

Plavební nehody obvykle vyšetřuje Státní plavební správa. Toto šetření nicméně muselo převzít ministerstvo, neboť v podezření, že způsobilo osudovou vlnu, se ocitlo právě plavidlo SPS. Jeho vůdcem byl ředitel pražské pobočky úřadu Hynek Beneš.

Konečný závěr vyšetřování shrnul mluvčí ministerstva František Jemelka. „Příčinou plavební nehody nebylo shledáno jednání žádného z vůdců plavidel. Potopení rybářské pramice způsobila vlna, které nemohl zabránit ani vůdce rybářské pramice, ani vůdce plavidla SPS,“ uvedl. Rozhodnutí nabylo právní moci, nikdo nepodal rozklad.

Nehoda je zajímavá mimo jiné střetem dvou světů, z nichž každý má jiné představy o účelu řeky. Napětí mezi rybáři a provozovateli lodí panuje zejména na nové vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem.

Tagy Ministerstvo dopravy nehoda pramice Slapy Státní plavební správa
11 komentářů