Výluka metra, odklony tramvají, delší intervaly. S prázdninami startuje v Praze řada uzavírek

Oprava tramvajové trati Karlovo náměstí – Lazarská. Foto: PIDOprava tramvajové trati Karlovo náměstí – Lazarská. Foto: PID

Prázdninové opravy a stavby se dotýkají vedení většiny pražských tramvajových linek.

Se začátkem prázdnin se sice od soboty 29. června opět otevírá tramvajová křižovatka ve Spálené ulici, kvůli které musela měnit trasu řada linek, další balík uzavírek však naopak začíná.

Hned první prázdninový víkend využije dopravní podnik k další etapě výměny původních dřevěných pražců za betonové na trati C, tentokrát mezi stanicemi Budějovická a Kačerov.

Na Pankráci se zároveň bude vkládat do stávající druhé koleje výhybka pro budoucí spojku mezi tratěmi C a D. Od soboty se tak obousměrně přeruší provoz metra na lince C v úseku Pražského povstání – Háje, soupravy se na úsek vrátí až ve čtvrtek 4. července ráno.

Po dobu výluky DPP zavede v denním provozu dvě linky náhradní autobusové dopravy: XC, které bude kopírovat linku C a zrychlenou č. 800 přímo spojující oblast Jižního Města se stanicemi Pražského povstání a Vyšehrad.

110 řidičů navíc

Na obě linky náhradní autobusové dopravy budeme nasazovat pouze kloubové autobusy. Spoje linky XC budeme v ranní špičce pracovního dne vypravovat v intervalu dvou až tří minut, linky č. 800 pak v intervalu čtyř minut,“ popisuje Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

Náhradní doprava při výluce metra C. Zdroj: DPP

Náhradní doprava při výluce metra C. Zdroj: DPP

Dodává, že na zajištění náhradní dopravy a prodloužení vybraných linek nasadí DPP do provozu v pracovních dnech denně o 60 autobusů navíc, což znamená každý den 110 řidičů nad rámec prázdninových jízdních řádů

Výměna původních dřevěných pražců v nejstarším úseku pražského metra na trase C bude tentokrát probíhat na 1. koleji přímo ve stanici Budějovická a na 1. traťové koleji v úseku Budějovická – Kačerov. DPP vymění celkem 271 původních pražců, které zde sloužily od zahájení provozu pražského metra v květnu 1974.

Mění se téměř všechny linky tramvají

I tramvajové tratě čeká od soboty hned několik oprav, staveb a rekonstrukcí, které překopou provoz linek.

Pracovat se bude na Andělu v Nádražní ulici, rekonstrukce trati startuje mezi Strossmayerovým náměstím a Výstavištěm a začíná tříměsíční stavba trati na Václavském náměstí. Pokračuje také výluka na Libeňském mostě a na Pankráci.

Prázdninové výluky tramvají. Zdroj: DPP

Prázdninové výluky tramvají. Zdroj: DPP

Opravy a stavby se dotýkají většiny tramvajových linek. Dopravní podnik proto vydal celkový přehled linkového vedení tramvají pro období letních prázdnin.

Zatímco omezení na Andělu potrvá jen do 11. července, výluka v ulici Dukelských hrdinů či omezení v oblasti Náměstí bratří Synků budou komplikovat provoz až do 3. září.

Rekonstrukce na úpatí Letné

Práce v ulici Dukelských hrdinů budou probíhat pouze v její severní části, tj. od Strossmayerova náměstí až po křižovatku s ulicí U Výstaviště. Provede se kompletní rekonstrukce tratě, nově vznikne pevná jízdní dráha s pružným upevněním kolejnic a s antivibračními rohožemi.

Od Strossmayerova náměstí po křižovatku s Veletržní ulicí zůstane trať i po rekonstrukci ve své současné poloze. Od křižovatky až po kolejový trojúhelník u Výstaviště pak bude trať podle studie Letenský kříž posunuta o zhruba jeden až dva metry směrem k Letné.

Od 2. září se výluka provozu tramvají prodlouží i o úsek od Výstaviště po Nádraží Holešovice. „Příští rok se do ulice U Výstaviště vrátíme, abychom dokončili rekonstrukci zbylého úseku tramvajové tratě, včetně křižovatky s Bubenskou ulicí, podle schválené studie,“ uvedl Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Na Andělu se budou v Nádražní ulici u křižovatky s Bozděchovou vyměňovat opotřebené oblouky na obou kolejích. Tramvaje pojedou během oprav odklonem přes Radlickou a Plzeňskou.

Nejvíce ovlivní tramvajový provoz zmíněné výluky přes Václavské náměstí a mezi Výstavištěm a Strossmayerovým náměstím. Ve špičkách pracovních dnů se intervaly prodlouží na 10 minut, okolo poledne na 12 minut. U páteřních linek 9 a 22 budou intervaly poloviční, linky 4 a 21 budou mimo provoz.

Chystá se velká rekonstrukce ulice Dukelských hrdinů. Zmizí zábradlí, tramvaje pojedou jinudy

Do úseku Karlovo náměstí – Lazarská se naopak už tuto sobotu tramvaje vrátí. Úsek ve Spálené ulici je vůbec nejvytíženějším místem tramvajové sítě v Praze, kterým ve špičkách pracovního dne projede 62 spojů za hodinu v každém směru. V uplynulých dvou týdnech se tu vyměnily opotřebené kolejnice a kolejové konstrukce z roku 2010.

Oprava tramvajové trati Karlovo náměstí – Lazarská. Foto: PIDOprava tramvajové trati Karlovo náměstí – Lazarská. Foto: PIDOprava tramvajové trati Karlovo náměstí – Lazarská. Foto: PID

Václavák bez tramvají

Hned nedaleko však zároveň startuje první etapa stavby tramvajové trati na Václavské náměstí. Od začátku července až do konce září bude mimo provoz úsek Vodičkovy ulice od křižovatky s Palackého ulicí až k hlavní poště v Jindřišské ulici.

Návrat tramvají na Václavské náměstí zahájen. Trať se chystala 19 let, primátor má však skepsi

Ve Vodičkově ulici budou tramvaje po dobu výluky dojíždět do zastávky Vodičkova. Tam vznikne kolejový přejezd a nasadí se obousměrné tramvaje.

V Jindřišské ulici bude do poloviny července probíhat oprava kolektoru, provizorní zastávka Václavské náměstí u budovy hlavní pošty tak vznikne až se zpožděním, budou zde končit linky tramvají z oblasti Žižkova.

Změny intervalů

Od soboty začne v pražské MHD i na příměstských a regionálních autobusových linkách PID také platit obvyklý prázdninový provoz. Intervaly metra se v pracovních dnech mírně prodlouží, na lince C bude delší interval i o víkendu. Na lince B budou vzhledem k tramvajové i železniční výluce oproti běžným prázdninám kratší intervaly v pracovní dny i o víkendu.

Na autobusových linkách se prodlouží intervaly ve stejném rozsahu jako loni. Prázdninový provoz bude trvat do pátku 30. srpna, na příměstských linkách do soboty 31. srpna.

Tagy dpp PID praha tramvajová výluka výluka metra
31 komentářů