Voda z Tetčic musí zaplatit ŘSD náklady za soud kvůli D52

Vizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSD

ŘSD pokračuje s přípravou nové dokumentace pro D52 z Brna do Vídně.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dosáhlo malého vítězství ve sporu s odpůrci dostavby dálnice D52. Krajský soud v Brně zatím nepravomocně rozhodl, že spolek Voda z Tetčic musí zaplatit 5 000 korun ŘSD jako náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti.

Vyplývá to z rozsudku Krajského soudu v Brně ve věci žaloby Vody z Tetčic proti ministerstvu životního prostředí. Proti rozhodnutí může Voda z Tetčic, jejíž hlavní činností je blokování důležitých dopravních staveb, podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Voda z Tetčic v minulosti blokovala například elektrizaci trati z Brna do Zastávky u Brna nebo další část městského okruhu v Brně.

Krajský soud řešil starší spor, který už pro stavbu dálnice není podstatný. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se loni rozhodlo všechny žádosti o povolení D52 stáhnout a zpracovat zcela novou dokumentaci o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). „Předložit bychom ji chtěli do října letošního roku,“ řekl David Fiala, ředitel brněnského závodu ŘSD. Tímto postupem chce eliminovat riziko dalších soudních sporů. ŘSD má již dokumentaci pro spojené řízení v úseku před a za nádrží. Na přechod nádrže Nové mlýny čeká na výslednou variantu z EIA. Vykupuje již také pro stavbu pozemky.

Pro Vodu z Tetčic jde v případě D52 o další prohru. Loni v září prohrál spolek u Nejvyššího správního soudu.

Dálnice D52 je jednou ze staveb, kterou český stát nedokáže řadu let posunout kupředu. Z Brna do Pohořelic je postavená od roku 1996, ale stavba dále na jih je kvůli průtahům stále v nedohlednu. Rakušané už přitom svoji stavbu dokončili. Pouze koncový úsek je zatím dvoupruh a čtyřpruhem se stane až ve chvíli, kdy i Češi se svojí stavbou pokročí.

Tagy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Voda z Tetčic
78 komentářů