Vlakem po Švýcarsku: Železniční cestování a zážitky s dětmi, II. díl

Swissminiatur. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comSwissminiatur. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.com

Děti mohou při použití Swiss Pass cestovat po Švýcarsku vlakem zdarma až do 16 let.

Ač je Švýcarsko považováno za drahou turistickou destinaci, rodinný víkend do této alpské země vám nutně nemusí udělat díru do rozpočtu. Pokud víte, jak si cestu naplánovat tak, abyste pro vaše výlety a poznávání této nádherné alpské země mohli naplno využít výhod švýcarské veřejné dopravy. Do té se řadí nejen vlaky, ale i autobusy, lodě a některé lanovky. Navíc je veřejná doprava ve Švýcarsku perfektně synchronizovaná a dostanete se s ní do většiny míst.

Základem pro vaši cestu je mít zakoupený Swiss Travel Pass. V té nejlevnější variantě na 3 dny pro cestování ve 2. třídě vás vyjde na 232,- CHF, tedy něco málo přes pět a půl tisíce korun. Pokud cestujete s dětmi, je velkou úsporou skutečnost, že děti do 6 let věku mají dopravu po celém Švýcarsku zdarma.

Děti starší šesti let do dne před dovršením jejich šestnáctých narozenin také cestují po Švýcarsku zdarma, pokud jejich rodiče ke svému Swiss Travel Passu objednají také Swiss Family Card. Ta zaručuje stejné výhody jako Swiss Travel Pass pro jejich rodiče – tedy jízdné na téměř všechny dopravní prostředky, vstupy zdarma do více než 500 muzeí a Swiss Travel Pass platí také jako jízdenka na veřejnou dopravu v devadesáti švýcarských městech.

A i za pouhé tři dny se toho dá ve Švýcarsku s dětmi poměrně hodně stihnout. Když ráno přiletíte nebo přijedete do Curychu, můžete v 9 hodin nastoupit do vlaku Intercity ve směru Lugano a za necelé dvě hodiny budete v italsky hovořící části Švýcarska.

Dětem bude cesta příjemně ubíhat v rodinných vozech. V jízdních řádech jsou označeny jako FW (Familienwagen), anebo přímo ve vlaku piktogramem medvídka. Děti tam najdou skluzavku i model loďky, na stolečcích u okna si pak spolu můžete zahrát společenskou hru.

Cesta vlakem po trase z Curychu do Lugana je jedinečná v tom, že projíždíte hned dvěma moderními tunely. Tím prvním je Gotthardský úpatní tunel, který měří 57 kilometrů a je tak nejdelším železničním tunelem nejen ve Švýcarsku, ale zároveň na celém světě. Projet jím trvá 20 minut. Druhým tunelem je Cenerský úpatní tunel, který měří 15,4 km a pro osobní dopravu byl otevřen v prosinci 2020. Výrazně tak zkrátil přepravu cestujících zejména mezi městy Bellinzona a Lugano. A právě tady na vás při už při výstupu z vlaku dýchne středomořská atmosféra.

Ano, když se řekne Švýcarsko, většina lidí si vybaví švýcarské Alpy, lyžování a fondue. Ne vždy se jim vybaví barevná italská architektura, stánky se zmrzlinou a sluncem zalité břehy jezer s palmami.

V Luganu hned na nádraží nasednete na místní pozemní lanovku, která vás sveze do centra. Luganské staré město je nádherné, s barokními a renesančními památkami, půvabnými paláci a náměstími. Všude kolem jsou cítit italské vlivy v podobě dlážděných ulic a domů v pastelových barvách. Z centra je to pár kroků k přístavu – v rámci Swiss Travel Passu máte plavbu po Luganském jezeru zdarma. Lodí se můžete svézt do místní čtvrti Paradiso, kde přestoupíte na pozemní lanovku, která vás vyveze na horu Monte San Salvatore. Se Swiss Travel Passem zde obdržíte 50% slevu na jízdném. Z vrcholu tohoto kopce ve tvaru cukrové homole se vám naskytnou nádherné panoramatické výhledy nejen na alpské vrcholky a jezera, ale dohlédnete až do Itálie.

Druhý den se můžete vypravit do Swissminiatur – muzea pod širým nebem. Z Lugana je to do Melide, kde se muzeum nachází, pouhých 7 minut vlakem. Se Swiss Travel Passem získáte 30% slevu na vstupném. Ve Swissminiatur najdete takřka 130 modelů nejvýznamnějších švýcarských památek a historických budov – všechny pečlivě ztvárněné v měřítku 1:25. Swissminatur potěší děti všech věkových kategorií, ale i dospělí ocení pozornost věnovanou detailům, s jakou byl tento miniaturní zábavní park vytvořen. Na zpáteční cestu do Lugana se můžete vydat vlakem anebo lodí. Plavba trvá půl hodiny.

Třetí den pak můžete strávit v Curychu. Po prohlídce města můžete opět využít výhod Swiss Travel Passu, nastoupit na loď a vydat se na plavbu po Curyšském jezeře. Zastávku na vaší plavbě si můžete udělat v největším muzeu čokolády na světě – Lindt Home of Chocolate, které se nachází v obci Kilchberg, jen 5 minut pěšky od zdejšího přístavu.

Lugano.  Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugano.  Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugano.  Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugana. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugana. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugana. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugana. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comLugana. Foto: Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comSwissminiatur. Foto:  Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comSwissminiatur. Foto:  Hana Hurábová, www.ourswissexperience.comSwissminiatur. Foto:  Hana Hurábová, www.ourswissexperience.com

Srovnání cen se Swiss Travel Pass a bez něj

Ceny jednotlivých spojů a vstupenek se Swiss Travel Passem
Swiss Travel Pass 3 dny 2. tř. … 232 CHF
Swiss Family Card … zdarma
Zpáteční jízdenka Monte San Salvatore – dospělý … 15 CHF
Zpáteční jízdenka Monte San Salvatore – dítě 6–16 let … zdarma
Vstupné Swissminiatur – dospělý … 14,70 CHF
Vstupné Swissminiatur – dítě 6–16 let … 9,8 CHF
Vstupné Lindt Home of Chocolate – dospělý … 15 CHF
Vstupné Lindt Home of Chocolate – dítě 6–16 let … 10 CHF
———————
Celkem 296,5 CHF

Ceny jednotlivých spojů a vstupenek bez Swiss Travel Passu
Vlak Curych – Lugano – dospělý … 65 CHF
Vlak Curych – Lugano – dítě 6–16 let … 32,50 CHF
celodenní jízdenka MHD v Luganu – dospělý … 4,60 CHF
celodenní jízdenka MHD v Luganu – dítě 6–16 let … 4 CHF
Plavba lodí Lugano – Paradiso – zahrnuto v celodenní jízdence MHD
Zpáteční jízdenka Monte San Salvatore – dospělý … 30 CHF
Zpáteční jízdenka Monte San Salvatore – dítě 6–16 let … 13 CHF
Vlak Lugano – Melide – Lugano – dospělý … 9,20 CHF
Vlak Lugano – Melide – Lugano – dítě 6–16 let … 4,60
Vstupné Swissminiatur – dospělý… 21 CHF
Vstupné Swissminiatur – dítě 6–16 let … 14 CHF
Vlak Lugano – Curych – dospělý … 65 CHF
Vlak Lugano – Curych – dítě 6–16 let … 32,50 CHF
Plavba lodí Curyšské jezero (malý okruh) – dospělý … 8,80 CHF
Plavba lodí Curyšské jezero (malý okruh) – dítě 6–16 let … 4,40 CHF
Vstupné Lindt Home of Chocolate – dospělý … 15 CHF
Vstupné Lindt Home of Chocolate – dítě 6–16 let … 10 CHF
———————-
Celkem 333,60 CHF

Tagy Švýcarsko Swiss Pass Swiss Travel Pass
6 komentářů