Video: U Rajské zahrady je nový most přes tříkolejnou trať, konstrukci vyměnili během čtyř dnů

Nový most v ulici Za Černým mostem. Foto: Metrostav InfrastructureNový most v ulici Za Černým mostem. Foto: Metrostav Infrastructure

Nejprve museli pracovníci zvednout starou, 700 tun vážící část mostu, pod kterou dali provizorní ocelovou konstrukci.

Společnost Metrostav Infrastructure dnes zprovoznila nový most přes železniční trať z Prahy do Lysé nad Labem v Praze 14 u Rajské zahrady. Most v ulici Za Černým mostem byl mimo provoz od května letošního roku. Unikátní byl především způsob výměny staré konstrukce za novou.

Důvodem výměny mostu byl jeho špatný stav. Investorem zakázky byla Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), hodnota kontraktu je 38,9 milionu korun. Nový most nabízí při stejné šíři více prostoru chodcům, pro které se šířka chodníku na pravé straně zvětšila z původních 2,37 na 2,60 metru. Nové jsou také navazující opěrné zdi směrem do ulice Za Černým mostem. Konstrukce je nyní uprostřed zvýšena, čímž došlo i k nárůstu podjezdové výšky.

Klíčovým momentem stavby byla výměna staré nosné konstrukce mostu za novou. Tu společnost Metrostav Infrastructure zvládla díky unikátní technologii provést během prodlouženého víkendu od 3. 7. do 6. 7.

Stavba od „střechy dolů“

Nejprve museli pracovníci zvednout starou, 700 tun vážící část mostu, pod kterou dali provizorní ocelovou konstrukci. Současně s vysunutím staré mostní konstrukce jedním směrem stavbaři z druhé strany zavezli novou mostní konstrukci. Po demontáži provizorního systému posadili novou konstrukci asi 50 cm nad úroveň té původní. Následně totiž museli provést ještě opravu opěr a instalovat nová ložiska.

„Celý most jsme stavěli vlastně od střechy dolů. Nicméně časové možnosti a snaha o co nejmenší dopad na okolí nám jinou možnost nedávaly. Jsem pyšný na to, jak se náš tým Petra Berníka s náročnou stavbou vypořádal,“ uvedl Jan Kabelka, vedoucí provozu mostních technologií Metrostav Infrastructure.

„V místě stavby se nachází také torzo betonového mostu vybudovaného v roce 1924. Ve stejném roce byl stržen původní kamenný most, pod kterým dříve projížděly parní lokomotivy. Kouř z těchto lokomotiv byl příčinou černého zabarvení původního kamenného mostu. Odtud pochází název celé oblasti Černý Most,“ doplnil zajímavost z historie mostu ředitel Metrostav Infrastructure Zdeněk Ludvík.

Nový most v ulici Za Černým mostem. Foto: Metrostav InfrastructureNový most v ulici Za Černým mostem. Foto: Metrostav InfrastructureNový most v ulici Za Černým mostem. Foto: Metrostav Infrastructure

 

Tagy Metrostav Infrastructure Praha 14 TSK TSK Praha
2 komentáře