Video: Tramvaj Škoda jezdila po depu v Tampere bez řidiče

Testování autonomního vedení tramvaje Škoda Smart Artic X34 ve vozovně v Tampere. Pramen: Škoda GroupTestování autonomního vedení tramvaje Škoda Smart Artic X34 ve vozovně v Tampere. Pramen: Škoda Group

V rámci demonstrace ve vozovně dopravního podniku Tampereen Ratikka plnila tramvaj úkoly zadávané na dálku prostřednictvím aplikace.

Tramvajové depo v Tampere bylo svědkem úspěšné premiéry autonomní tramvaje se značkou Škoda (Smart Artic X34). Výrobce zde předvedl první funkce svého ekosystému Smart Depo, díky kterým tramvaj bez řidiče zvládla různé scénáře pohybu po vozovně. Zahájení prací na projektu oznámila Škoda před rokem.

„Minulý rok jsme představili vizi Smart Depa. Díky stabilní podpoře investora a intenzivní práci našich vývojářů jsme za pouhý rok dokázali vizi přetavit ve skutečnost. Úspěšná demonstrace automatického posunu a jeho reakcí v ekosystému Smart Depa pro nás znamená další krok na cestě k plně autonomní tramvaji,“ uvedl Jiří Liberda, ředitel digitálních projektů ve Škoda Group. Vývoj systému probíhá v České republice s podporou mateřské skupiny PPF.

V rámci demonstrace ve vozovně dopravního podniku Tampereen Ratikka plnila tramvaj úkoly zadávané na dálku prostřednictvím aplikace. Vozidlo se bez zásahu řidiče automaticky pohybovalo po depu, a to včetně průjezdu mycí linkou. Samostatně reagovalo i na překážky na kolejích, a to díky systému ATO (automatické vedení vlaku) a antikoliznímu systému ACS, které Škoda vyvinula speciálně pro tramvaje.

„Potenciál digitálních technologií změnit veřejnou dopravu je obrovský. Minimalizací lidských chyb, optimalizací služeb a snížením provozních nákladů Škodovka definuje současnost i budoucnost veřejné dopravy,“ uvedla Škoda v tiskové zprávě.

Systém Smart Depo podle výrobce automatizuje rutinní procesy s cílem zvýšit efektivitu a bezpečnost depa a snížit náklady. Na vývoji a testování digitálních technologií Škoda dlouhodobě spolupracuje s dopravním podnikem Tampereen Ratikka. Na podobných aktivitách Škoda pracuje také v České republice, konkrétně v rámci memoranda o spolupráci na autonomní mobilitě v Plzni. První výsledky chce představit v pondělí.

Tagy autonomní mobilita Autonomní tramvaj Škoda Group Tampereen Ratikka
9 komentářů