Video: Na Ruzyni po dvou letech dokončili přestavbu vnitřku airbusů Finnairu

Modifikace kabiny a osazení wifi v letadle společnosti Finnair. Pramen: CSATModifikace kabiny a osazení wifi v letadle společnosti Finnair. Pramen: CSAT

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) po dvou letech dokončila projekt modifikace kabiny a instalace wifi sítě pro flotilu úzkotrupých letadel

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) po dvou letech dokončila projekt modifikace kabiny a instalace wifi sítě pro flotilu úzkotrupých letadel typu Airbus letecké společnosti Finnair. Celkem prošlo v ruzyňském hangáru F rukama českých techniků 24 strojů finského dopravce.

Letadla prošla v Praze modifikací kabiny (tzv. Space-Flex), konkrétně jde o zvětšení sedačkové kapacity či přemístění kuchyňky a toalet. Zároveň museli technici zesílit trup letadel kvůli instalaci satelitní antény a jejího krytu na vrchní část trupu a rozvést kabeláž po celém letadle včetně kokpitu.

„Jelikož se jednalo o prototypovou zástavbu a modifikaci, velmi intenzivně jsme spolupracovali s Airbusem a leteckou společností Finnair už několik měsíců dopředu a podpora všech týmů byla velkým přínosem,“ uvedl Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

CSAT se svými výsledky pochlubila na letošním největším veletrhu v oblasti údržby letadel MRO Europe, který se konal v Londýně. „Díky tomuto projektu jsme navýšili kapacitu sedadel našich úzkotrupých letadel typu Airbus a přinesli našim zákazníkům nejlepší internetové připojení na trhu, což podporuje naše cíle – růst společnosti i zvyšování spokojenosti našich zákazníků,“ řekl Juha Ojala, viceprezident pro technický úsek letecké společnosti Finnair.

Modifikace kabiny a instalace bezdrátového internetového připojení probíhaly na letadlech typu Airbus A319, A320 a A321. Modifikace letadel probíhala od července 2017, v posledním roce se pracovalo na dvou strojích současně. Postupně hangárem v Praze prošla téměř všechna letadla Airbus A320 Family, která ve flotile finského dopravce jsou.

Tým CSAT spolupracoval vedle kolegů z Finnairu a Airbusu i s dodavateli technologií a dílů – firmou ViaSat pro internetové připojení a společností Zodiac dodávající sedadla. Zástupci všech firem byli přítomni osobně u několika zástaveb. Současně s přestavbou kabiny a instalací připojení probíhaly na letadlech také práce spojené s pravidelnou revizí letadla v rámci standardní těžké údržby.

CSAT patří do skupiny Letiště Praha a Finnair je jedním z tradičních zákazníků české firmy.

Práce na modernizaci A320 pro Finnair. Foto: CSATModifikace kabiny a osazení wifi v letadle společnosti Finnair. Pramen: CSATPříprava instalace krytu pro příjem satelitního signálu. Foto: CSATPříprava instalace krytu pro příjem satelitního signálu. Foto: CSATKryt antény pro satelitní příjem internetu. Foto: CSATVelký hangár F pro těžkou údržbu.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

 

Tagy Czech Airlines Technics Finnair modifikace kabiny Top wifi
13 komentářů