Klimkovický tunel zahalil kouř. Testovalo se protipožární opatření

Simulovaný požár v Klimkovickém tunelu. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýSimulovaný požár v Klimkovickém tunelu. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Tunel uzavřela rekonstrukce záložního napájecího zdroje

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) testovalo funkčnost protipožárního opatření v Klimkovickém tunelu na dálnici D1 u Ostravy. Využilo k tomu uzavírku související s modernizací záložního napájecího zdroje.

Při zkoušce byl v tunelu simulován požár, o efekt kompletního zakouření se postaral neškodný vzdušný aerosol.

„Tunel hlídá nepřetržitě dispečink. Když vznikne nějaké nebezpečí nebo požár, instalované kamery upozorní, že se něco děje. Pokud se začne vyvíjet dým, kamery na to umí reagovat. Dispečer má havarijní scénář, co dělat. Pokud dispečer v určitém čase nezareaguje, potřebný systém funguje automaticky,“ přiblížil vedoucí oddělení řízení tunelů Ostrava Tomáš Kvašný.

Klimkovický tunel je jediný tunel na dálnici D1. Otevřel byl v roce 2008, na délku měří přes jeden kilometr. Má dva samostatné tubusy, každý pro jeden směr jízdy. Tubusy jsou propojeny pěti evakuačními propojkami. V tunelu nechybí hydranty či SOS hlásky. Naposledy hořelo v klimkovickém tunelu v roce 2019, vzplálo tam auto.

Co nejrychleji utéct

Jak již dříve řekl deníku Zdopravy.cz mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák, zásahy hasičů v dálničním tunelu jsou specifické tím, že jde v podstatě o uzavřenou stavbu.

„Byť má oboustranné díry, tak se v případě požáru velmi rychle zaplní kouřem. Komplikací je také dopravní situace. Není tam prostor na záchranářskou uličku, takže i dostat se na místo je složitější,“ vysvětlil Kozák.

V případě požáru je podle Kozáka ideální co nejrychleji utéct a opustit místo události, neboť rozvoj požáru je velmi rychlý.

Kudy utíkat, když v tunelu začne hořet. Hasič popsal, jak probíhají ty nejnáročnější zásahy

 

Tagy D1 Klimkovice Klimkovický tunel požár požár v tunelu požáry Ředitelství silnic a dálnic ŘSD tunel tunel Klimkovice
5 komentářů