Vídeňské letiště prudce roste, nástup lowcostů přivedl o čtvrtinu více cestujících

Airbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště VídeňAirbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště Vídeň

Vídeňské letiště, které bývá zejména pro obyvatele jižní a střední Moravy první volbou pro letecké cestování, zaznamenává na evropské poměry

Vídeňské letiště, které bývá zejména pro obyvatele jižní a střední Moravy první volbou pro letecké cestování, zaznamenává na evropské poměry nezvykle silný růst. Těží především z příchodu nízkonákladových dopravců.

Ukazují to čerstvě zveřejněné statistiky vídeňského letiště za listopad. Podle nich v listopadu v meziročním porovnání přibylo 24,2 % cestujících, celkem branami letiště za jeden z nejslabších měsíců v roce prošlo 2,193 milionu cestujících. Za celý rok dosáhl růst 9,7 %.

Ve Vídni došlo letos k velké expanzi nízkonákladových dopravců, kteří poněkud nepochopitelně dlouho rakouskou metropoli ve svých plánech opomíjeli. Svoji základnu do Vídně umístily například maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air, od léta létá z Vídně také Level, což je značka patřící do skupiny International Airlines Group (IAG). Firma spustila velmi agresivní cenovou politiku a marketing, nabízela letenky například za cent včetně všech poplatků. Novým hráčem je i společnost Laudamotion, kterou převzal během roku Ryanair. Ten vídeňské cestující dosud přepravuje hlavně z Bratislavy.

Vysoká konkurence se projevuje i na cenách letenek, aktuálně jsou k mání běžně letenky po Evropě i za cenu několika stokorun. „Z vídeňského letiště se v současnosti lidé dostanou do většího množství destinací než kdykoliv před tím. Velký podíl na tom mají nové destinace operované nízkonákladovými dopravci,“ řekla Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek Student Agency. „Rostoucí zájem o low cost dopravce tlačí dolů ceny letenek tradičních aerolinií, což je trend, který pravděpodobně budeme sledovat i v následujícím období,“ dodala.

Tagy Letiště Vídeň
7 komentářů