dkv-spojujeme

Velmi špatný stav. ŘSD omezilo provoz na důležitém mostě v Hradci Králové

Nadjezd přes železniční trať na silnici I/35 v Hradci Králové. Foto: Google. Street ViewNadjezd přes železniční trať na silnici I/35 v Hradci Králové. Foto: Google. Street View

Provoz na velmi frekventovaném silničním nadjezdu nad železniční tratí u nádraží v Hradci Králové na silnici I/35 včera silničáři svedli

Provoz na velmi frekventovaném silničním nadjezdu nad železniční tratí u nádraží v Hradci Králové na silnici I/35 včera silničáři svedli ze tří do dvou pruhů. Jde o další místo, kde je na silnici I/35 problém s mostem. Ze stejného důvodu je omezen provoz na mostě v Liberci, rovněž na silnici I/35

Dopravu na mostě to omezení podle zjištění ČTK nijak zásadně neovlivnilo. Důvodem omezení provozu je velmi špatný stav mostu. Svedení dopravy do dvou pruhů sníží jeho zatížení. Most je součástí hlavní silnice číslo 35 a do Hradce Králové přes něj jezdí tisíce aut od Jičína, Náchoda a Trutnova.

Ředitelství silnic a dálnic ČR podle mluvčí Niny Ledvinové pracuje na projektu nového přemostění. Zúžení provozu ze tří na dva pruhy má ŘSD od krajského úřadu povolené do konce roku 2023.

Včera odborná firma z vozovky mostu odfrézovala vodorovné dopravní značení. „V dalších dnech na vozovku namaluje nové vodorovné značení a na okrajích vozovky osadí svodidla a svislé dopravní značení,“ řekl Miloš Macháček z hradeckého ředitelství ŘSD.

Ve směru do Hradce Králové do dneška jezdila auta po viaduktu ve dvou pruzích, nově most přejíždějí v jednom pruhu. Před zúžením řidiči takzvaně zipují. Opačným směrem z města na Jičín, Trutnov a Náchod se nadále jezdí v jednom pruhu a před vjezdem na most na se často tvoří dlouhé kolony.

Diagnostika mostu a zátěžová zkouška letos ukázaly, že stav viaduktu se proti minulosti zhoršil, dostal se do kategorie VI – velmi špatný stav. Poslední sedmá kategorie označuje mosty v havarijním stavu. Most se podle silničářů již opravit nedá a bude potřeba postavit nový.
Podle loňské studie by měl být nejprve vedle mostu směrem k nádraží postaven nový dvoupruhový most, na který by se převedla všechna doprava. Starý most by pak měl být zdemolován a na jeho místě postaven druhý dvoupruhový most. „Ve výsledném stavu bude pro oba směry k dispozici po dvou jízdních pruzích, chodníku a cyklostezce,“ uvedla Ledvinová.

Silničáři nyní pracují na takzvaném projektovém úkolu, po jehož schválení bude zpracována dokumentace pro územní řízení. „Po schválení umístění stavby bude zpracována dokumentace pro stavební povolení,“ uvedla Ledvinová. Samotnou stavbu nového mostu ŘSD odhaduje nejméně na dva roky. „Po celou zbývající dobu existence starého mostu bude jeho stav pravidelně monitorován,“ uvedli silničáři.

Už delší dobu je omezen provoz na silnici I/35 v Liberci na mostě ve směru od Turnova. Důvodem je jeho špatný stav, uzavřený je tak odbočovací pruh na Jablonec. Příští rok by se měl most začít opravovat, což přinese velké komplikace pro dopravu v krajském městě.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy Hradec Králové I/35 Ředitelství silnic a dálnic
3 komentáře