Velké železniční oslavy na jihu Moravy doplní speciální jízda se Čmelákem

Lokomotiva T669.1. Foto: Jiří SmolíkLokomotiva T669.1. Foto: Jiří Smolík

Během oslav proběhne 33 jízd nostalgických vlaků.

Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě se podařilo získat dostatek peněz na vypravení nákladního vlaku v čele s lokomotivou T669.1172 Čmelák, která poveze v trase Hrušovany – Břeclav ucelený vlak s pískem.

Půjde o jednu z jízd velkých oslav 150 let trati z Břeclavi do Znojma, které proběhne o tomto víkendu. Ve zbytku trasy vlaku bude dopravcem PKP Cargo International, který odveze náklad do cílových stanic na Ostravsku.

Informace včetně jízdního řádu jsou na stránkách spolku. V rámci oslav 150 let trati Břeclav – Znojmo chystá na sobotu 27. 8. celkem 33 jízd nostalgických vlaků. Hlavními taháky má být ještě nasazení lokomotiv Bardotka a Pylštyk. Bude se jednat o 19 vozů Faccs ložených pískem z božické a tasovické pískovny, hmotnost vlaku bude 1 368 tun.

Výročí 150 let slaví trať z Břeclavi do Hrušovan nad Jevišovkou-Šanova. Pořadatelé budou jezdit i do Znojma či Hevlína, oslavy výročí těchto tratí se před dvěma lety nemohly uskutečnit. Hlavním bodem oslav budou jízdy dobových vlaků připomínající provoz z období 70. let, které budou probíhat po celý den především na trati Břeclav – Znojmo, ale také na místní dráze do Hevlína anebo na trati Brno – Hrušovany přes Moravský Krumlov. Připraven je i doprovodný program v železničních stanicích Břeclav, Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov a Hevlín.

Pro zájemce a sběratele bude vyrobeno 550 kusů historických lepenkových jízdenek, které budou k dostání za 10 Kč/ks u vlakové čety. Organizátoři požádali i fotografy, aby přispěli na tuto akci. „Přejeme si, aby všichni, kdo si budou cíleně fotit provoz retro vlaků v tento den podél tratí, měli buď fotopas anebo jízdenku. Pokud se na akci s fotoaparátem chystáte, je zřejmé, že vás akce zaujala. Váš příspěvek bude oceněním několikaměsíční práce organizátorům a zároveň i podnětem pro další akce v následujících letech,“ uvedli organizátoři.

V čele retro osobních vlaků na trati Břeclav – Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov – Znojmo se objeví lokomotiva ř. 735 (T 466.0007, předzívaná Pielstick nebo Pylštyk) ve vlastnictví Českých drah vyrobená v roce 1973. Přímo tato lokomotiva se v dobách pravidelného provozu objevovala právě i na vozbě vlaků na trati mezi Břeclaví a Znojmem. Při příležitosti oslav se po letech znovu objeví na této trati, kde bude společně s přípojnými vozy Bix ze 60. let minulého století zajišťovat dopravu v rámci oslav na trati Břeclav – Znojmo.

Mezi Břeclaví a Hrušovany má jezdit Bardotka T478.1001 vyrobená v roce 1964. Na vlaku budou řazeny historické osobní vozy přezdívané Rybáky vyráběné ve 40. a 50. letech minulého století. V rámci dodatečných oslav tratě přes Moravský Krumlov bude ráno vypraven retro spěšný vlak z Brna hlavního nádraží do Hrušovan nad Jevišovkou a Znojma a v podvečer se vydá zpět. Tento vlak zajistí návoz a odvoz návštěvníků ve směru od Brna a Moravského Krumlova. Vlak bude v úseku Brno – Hrušovany a zpět veden ve složení lokomotiva T444 Karkulka se třemi vozy Bix, vozem Bmx a motorovým vozem M286 Krokodýl. Krom tohoto spěšného vlaku budou doplněny ještě další spoje mezi stanicemi Znojmo – Hrušovany – Miroslav.

Tagy Doporučeno Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
26 komentářů