Velké stavební firmy spojily síly kvůli náborům. Děti lákaly ke studiu přes bagry

Roadfest v Liberci. Foto: Petr SvobodaRoadfest v Liberci. Foto: Petr Svoboda

Stavebnictví je jedním z mnoha oborů v Česku, který se potýká s velkým nedostatkem zaměstnanců. Ten se může v příštích

Stavebnictví je jedním z mnoha oborů v Česku, který se potýká s velkým nedostatkem zaměstnanců. Ten se může v příštích letech ještě prohloubit.

Největší tuzemské firmy v oboru dopravních staveb se proto rozhodly poprvé spojit síly a představit obor v atraktivním balení zejména žákům základních škol, kteří přemýšlejí, na jakou střední školu se vydají. V Liberci minulý týden uspořádaly akci Roadfest.

„Míříme hlavně na děti z posledních ročníků základních škol. Mohli si zkusit například ovládání bagru, měli jsme připravený koutek s virtuální realitou,“ uvedl Petr Svoboda, ředitel Sdružení pro výstavbu silnic. Podle něj akce splnila účel.

Akce se zúčastnily prakticky všechny velké stavební firmy. Kromě stavebních firem nechyběly ani některé velké projekční kanceláře nebo prezentace bezpečnosti silničního provozu. Sdružení chce podobnou akci uspořádat znovu.

Pokud by stát dodržel Národní investiční plán, o kterém mluví, dopravní stavitelství čekají zlaté časy: podle aktuálních prezentací ministerstva dopravy by mohlo jít do dopravních staveb až 166 miliard korun ročně, tedy zhruba dvojnásobek toho, co dosud. Otázkou ale je, jak je plán reálný.

Roadfest v Liberci. Foto: Petr SvobodaRoadfest v Liberci. Foto: Petr SvobodaRoadfest v Liberci. Foto: Petr SvobodaRoadfest v Liberci. Foto: Petr Svoboda
Tagy Roadfest
4 komentáře