Velké omezení v Brně začne až v lednu, oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka potrvá dva roky

Most v ulici Otakara Ševčíka v Brně. Foto: Petr KuncMost v ulici Otakara Ševčíka v Brně. Foto: Petr Kunc

V prosinci poběží jen přípravné práce.

Po několika odkladech začala tento týden v Brně jedna z oprav, která může výrazně zkomplikovat v dalších letech provoz zejména ve východní části města.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předalo staveniště sdružení firem OHLA ŽS a Metrostav TBR, aby opravilo most v ulici Otokara Ševčíka. „V prosinci budou probíhat jen přípravné práce, které ještě provoz neomezí. Hlavní práce začnou v lednu, kdy bude nutné provoz dostat do režimu 1+1,“ řekl ředitel brněnského závodu David Fiala.

Samotná soutěž trvala téměř rok, probíhala v režimu Design&Build. Hodnota zakázka je 420 milionů korun. Jedním z kritérií byla doba opravy, vítěz nabídl dokončení do dvou let.

Oprava se týká šesti mostních objektů: dvou hlavních mostů a čtyř mostních ramp. Nosná konstrukce je na klasifikační škále na stupni V (špatná), spodní stavba je na nejhorším stupni VII (havarijní stav). Oprava mostu bude probíhat za provozu. Jde o tak důležitou část silniční sítě v Brně, že není možné mosty zavřít. Při každé ze dvou etap dojde k uzavření poloviny mostu a její rampy, pod ním zůstane provoz v režimu 2+2 jízdní pruhy. První etapa počítá s uzavřením mostu směrem do Černovic, poté do Židenic. Na mostech bude provoz v režimu 1+1.

Most pojmenovaný po českém houslistovi byl dokončen v roce 1987, od té doby se nijak zásadně neopravoval.

Mostv ulici Otakara Ševčíka v Brně. Foto: ŘSD

Mostv ulici Otakara Ševčíka v Brně. Foto: ŘSD

Tagy brno I/42 Metrostav TBR Mosty v ulici Otakara Ševčíka OHLA ŽS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
16 komentářů