Velká oslava letos nebude. Dráhy kvůli nákaze zrušily Den železnice

Večerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhyVečerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhy

Velká oslava železnice letos kvůli koronaviru nebude. Desítky tisíc nadšenců přijdou o Den železnice.

Vládní opatření v souvislosti s koronavirovou nákazou, která začnou platit od září, rozesmutní i desítky tisíc příznivců železnice. České dráhy na ně reagovaly zrušením tradičních oslav, které v posledních letech nesly název Národní den železnice či nověji Den železnice.

Hlavní oslava je putovní, každý rok se koná v jiném městě. Loni byla v muzeu v Lužné u Rakovníka, předloni v Českých Budějovicích, rok předtím v Bohumíně. Návštěvnost se pohybuje v desítkách tisíc lidí. Den železnice se slaví 27. září, neboť v tento den roku 1825 vypravil George Stephenson první parní vlak s cestujícími. Lákadlem oslav bylo především defilé několika desítek historických vozidel parní, motorové i elektrické trakce, jízdy nostalgických vlaků i přehlídka moderní techniky. Vrcholem pak bývá noční show parních lokomotiv.

„Za ‚výlukou‘ stojí opatření vlády, které reaguje na epidemiologickou situaci související s covid-19,“ oznámily dnes České dráhy. Podle informací deníku Zdopravy.cz měl být Den železnice letos v Nymburku, jako o úspornější variantě uvažovaly dráhy znovu o Lužné. Nakonec z oslav sešlo zcela.

Podle vládních pravidel jsou zakázané venkovní akce nad tisíc osob a vnitřní nad 500 osob.

Tagy České dráhy Den železnice Koronavirus
82 komentářů