Velká objednávka Thai Airways odstartovala Singapore Airshow, dopravce koupí až 80 Dreamlinerů

Boeing 787 Dreamliner v barvách Thai Airways. Zdroj: BoeingBoeing 787 Dreamliner v barvách Thai Airways. Zdroj: Boeing

Aerosalon probíhá ode dneška do neděle.

Thai Airways si závazně objednaly 45 letounů Boeing 787-9 Dreamliner. Součástí kontraktu je také opce na dalších 35 strojů stejného typu. Nákup thajského národního dopravce je podle něj v souladu s jeho dlouhodobou strategií obnovy a rozšíření flotily i otevření nových tras k podpoře vysoké poptávky po létání v jihovýchodní Asii.

Dodávky objednaných letounů mají proběhnout v průběhu příštích deseti let, přičemž začnou v roce 2027. Dreamlinery nebudou pro Thai Airways novinkou, společnost již provozuje šest Boeingů 787-8 a dva 787-9. Nejde o její jediná dálková letadla od Boeingu, má také dvacet letadel 777. V tiskové zprávě dopravce rovněž bez dalších podrobností uvedl, že si v rámci dohody s Boeingem zajistil i cestu k získání Boeingů 777X.

Aerosalon pro sto tisíc návštěvníků

Objednávka Thai Airways byla oznámena na začínajícím leteckém veletrhu Singapore Airshow. Boeing na ní již stihl oznámit také objednávku čtyř Dreamlinerů pro Royal Brunei Airlines. Společnost jí vysvětlila rostoucí poptávkou po regionální dopravě.

Singapore Airshow probíhá ode dneška do neděle. Na poslední dva dny, kdy bude akce zpřístupněna veřejnosti, se očekává až stotisícová návštěva. Zajímavostí je, že na aerosalonu nepředstaví jeden z hlavních účastníků, Boeing, civilní dopravní letadla. Zdroje serveru CNBC informovaly, že je to kvůli nedávným potížím s letouny 737 MAX. Vojenské stroje amerického výrobce chybět nebudou.

Prezentovat se v Singapuru bude i český letecký a kosmický průmysl, a to v rámci národní expozice. Na místě je i kunovický letoun L 410 NG. Cesta se sedmi mezipřistáními mu trvala pět dní a urazil při ní 11 387 kilometrů.

Tagy 777X boeing Boeing 777X Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner dreamliner Singapore Airshow Thai Airways
1 komentář